Uncategorized

Sammenfatning af spørgeskemaer

Jeg vågnede klokken 5.15 mandag morgen og kunne IKKE sove mere!! ved ikke hvad der sker for min A(be)menneske hjerne altså. Nå. Tog. Skole. Medbragt kanelsnegle, men ingen at dele dem med. Dejligt at være tilbage på pinden igen efter mit alpe eventyr.

Lavede sammenfatning af spørgeskema og blev så glad for alle de kloge, sjove, gode, ærlige og spændende besvarelser folk er kommet med. Har lavet en minianalyse af resultaterne. Og se lige her:

SPØRGESKEMA Undersøgelse til udarbejdning af netværk for modeller i Danmark

Antal spørgeskemaer: 23
Gennemsnits alder: 25,4 år.
18 piger og 5 drenge har svaret.

Har du læst Dafi’s og LMS etiske charter fra 2007, hvis ja, hvad synes du om dette initiativ og har du kunne mærke effekten i dit arbejdsliv?

21 svarer nej.
2 svarer at de måske har læst det.

“ja det har jeg vist – og nej det har jeg på ingen måde” Dreng, 23.

“mener at chartret primært har haft til formål at bedre branchens ry i medierne… Rent arbejdsmæssigt har det ikke gjort nogen forskel for modellerne” Pige, 27.

“Nej, har desværre ikke læst bogen.” Dreng, 24.

“Nej, jeg ved slet ikke hvad det er.” Pige, 19

Hvorfor er det lige at vi har haft et RIGTIG godt (men måske lidt ukonkret) Etisk Charter siden 2007, og så er der ikke nogen der kender til det? Hvorfor får alle nye modeller ikke det charter smidt i nakken når de starter som model? (jeg poster lige charteret her også på et tidspunkt)

Hvad er det bedste ved at være model?

16 svarer: Løn/penge
8 svarer: (spændende/søde/sjove/kreative) mennesker
15 svarer: Oplevelser

“Man møder hele tiden nye spændende mennesker, man får indblik i modeverden, man vokser personligt” Pige, 19.

“Having an opportunity to see myself as different characters” Pige, 20.

“Lønnen, friheden” Kvinde, 27.

“Spændende job, variation i jobbet, at møde nye mennesker, god løn for “let” arbejde, meget fritid/frihed” Pige, 21.

Det er helt klart at vi er allergladest for oplevelser/rejserne og de gode penge. Folk skriver at jobbet udvikler dem personligt og giver dem indblik, udfordringer og tid til at studere. Pengene nævnes ofte i sammenhæng med oplevelser.

Hvad er det værste ved at være model?

11 svarer: Usikkerhed/ustabilitet
6 svarer: Føler sig misforstået
6 svarer: Transporttid/ventetid

“At man ikke må ytre sin mening om tingene, og derfor tit føler mig mindre begavet på jobbet end jeg egentlig er. At jeg tit føler mig yngre fordi folk behandler mig som en teenager. At rejse har ikke været en god oplevelse for mig…” Pige, 21.

“Når man ikke får de jobs man har option på” Mand, 31.

“Ventetid, man er bare et stykke kød, ingen garantier for arbejde (tilfældigheder), stor forskel på hvor sjove de enkelte jobs er (noget er rigtig skægt at lave, andet er virkelig dødsygt!)” Dreng, 23.

“Ikke at kunne drikke så mange øl som jeg har lyst til (tænke over sine mål)” Pige, 19.

Okay. Vi modeller har altså rigtig meget ventetid i forbindelse med vores arbejde. Både i form af transporttid og ventetid på settet (enhver model med langt hår vil give mig ret i at der snildt ryger en time på at få ordnet hår). Og mange af os føler os lidt som et produkt eller som “noget vi ikke er i virkeligheden”. Så det er en rolle man spiller? Men sådan er det sguda at være professionel? Altså, en professionel fodboldspiller skal jo heller ikke fortælle sin livshistorie når han er på arbejde, han skal bare vinde kampen. Så hvordan sørger man for, at modeller får dækket behovet for at vise at de faktisk er mennesker og ikke bare “som alle de andre modeller” uden at det tager arbejdstid? Eller er det overhovedet et reelt problem? Måske handler det mere om at modeller har ry for at være nogle tomhjernet lækkerbukse? Tænker på om man kunne bruge ventetid/transporttid på et-eller-andet interessant. Jeg har i hvert fald tit (især lige da jeg var startet) haft min tykkeste bog med på job og siddet der og leget kloge-Åge. De skulle i hvert fald ikke tro at jeg var en dum model! Men så har jeg været på job med ældre og mere erfarne modeller som godt VED at de er skarpe og har et spændende liv ved siden af deres job, og derfor ikke har behov for at VISE det hele tiden. Det lærte jeg meget af. Om at hvile i sig selv.

Har du behov for fællesskab med andre modeller?

13 svarer: Ja
10 svarer: Nej
8 svarer noget med fælleskab
5 svarer at de godt vil have en fagforening
9 svarer at de godt vil udveksle erfaringer

“Nej ikke umiddelbart. Jeg har bemærket at jeg skiller mig (personlighedsmæssigt) en del ud fra resten af mine kollegaer (fx til modeshows og lignende) så jeg har sjældent andet tilfælles med dem end modejobbet” Pige, 20.

“Nej, men tidligere ville det nok have været rart for mig med et fællesskab, der ikke drejede sig om at komme med til de rigtige fester for at vise sit ansigt etc. men i stedet var et mere afslappet fællesskab, hvor man kunne dele sine erfaringer” Pige, 31.

“Ja! Jeg ville ønske der fandtes en fagforening – eller som du selv nævner – et fællesskab hvor modeller kan udveksle erfaringer om alt indenfor branchen. Lån, jobs, tips osv. Som ny model er der mange ting at lære, og der burde uden tvivl være både et netværk, hvor man kunne spørge og hjælpe hinanden, da der findes meget misbrug af modeller (…) men også en fagforening der varetog modellernes arbejdssituation” Pige, 19.

“ja jeg ville specielt ønske at vi modeller havde en slags fagforening eller andet, lidt ligesom skuespillere og kunstnere har det(…) Derudover føler jeg at jeg altid har fået meget ud af at tale med andre modeller og høre om deres erfaringer i branchen” Pige, 21.

“Yes I feel the need for a community between models because that way we have a chance to share our experiences and help each other” Pige, 20.

“Ja det ville være godt med lidt fællesskab, så vi kunne stå stærkere i forhold til arbejdsgiver (…) sammen er vi stærkere.” Kvinde, 27

Jeg var nervøs for dette spørgsmål – Tænk hvis nu modeller slet ikke følte BEHOV for et fællesskab! Især de ældre modeller har ikke behov for et fællesskab nu, men ville ønske der havde eksisteret et dengang de begyndte at arbejde som modeller. Mange især af de yngre modeller, har brug for et fællesskab.

Nævn 3 ting du ville ønske du havde vidst da du startede som model

5 svarer noget med bureauerne
9 nævner initiativ
3 nævner skatteregler
6 svarer at der er ingenting de ville ønske de havde vidst
4 nævner psykisk pres.

“At man godt må sige nej ;o)” Pige, 29

“At det til tider (nok mest i udlandet) kan være psykisk hårdt” Kvinde, 27

“Jeg kan ikke umiddelbart komme i tanker om noget, jeg synes jeg blev guidet og sat godt i gang.” Pige, 23

“Mere indsigt i branchen generelt. Man starter som fuldstændig grøn og bliver så kastet ud i det uden nogen nævneværdig introduktion” Dreng, 23.

“Jeg ville ønske jeg havde haft en at tale med omkring at skrive under på en kontrakt sådan uden videre. En handling jeg har fortrudt mange gange siden(…)” Pige, 19.

“Jeg ville gerne have vidst mere om reglerne for skat, især fradrag. Jeg trak intet fra de første mange år” Dame, 37

“At det ikke er nødvendigt at betale en masse penge for sit første testshoot – Der findes en masse fotografstuderende, som gerne gør det gratis” Pige, 19.

Personligt manglede jeg rådgivning omkring hvordan jeg kunne holde min form på en sund måde. Jeg manglede en (som ikke skulle tjene penge på mig) til at fortælle at jeg altså ikke behøvede at være lige så tynd som nogle af de andre piger (sunde, tynde piger som bare har en anden kropsbygning end mig). I stedet fik jeg at vide “at man altid kan blive tyndere” og at jeg nok skulle holde op med at cykle (cyklede 15 km om dagen) fordi jeg ville få for store lår. Jeg holdt nærmest op med at spise og fik en masse ros for det. På indersiden blev det bare mere og mere fucked – jeg læste i kogebøger om aftenen inden jeg skulle sove! Uhmm… “God mad -Let at lave” er bare super dejlig skønlitteratur? Eller hvad?

Hvilke ønsker har du til et uafhængigt netværk af modeller i Danmark?

11 svarer: Juridisk rådgivning
9 svarer: Et website
5 svarer: Coaching
3 svarer noget med rejsetips/rejseaftener
10 svarer: Fester
7 svarer: Workshops

“Hmm – Juridisk rådgivning ville være fedt, fester er altid velkomne. Og så tror jeg at vi kunne få et giftigt fodboldhold” Dreng, 29.

“Et website, hyggeaftener/fester, evt. noget catwalk træning. Vi har været nogle new faces der har spurgt en del gange om ikke vi kunne betale en af de erfarne modeller et lille beløb for lige at hjælpe os lidt – men det har været svært at få igennem. Måske en aften hvor man inviterede en kostvejleder der kunne give nogle tips om hvordan man holder formen på en sund måde” Pige, 24.

“Muligheden for juridisk rådgivning ville give mange en følelse af tryghed (…)” Pige, 22.

“Forskellige muligheder for at være sammen – Fester, danseworkshops, fodbold osv” Dreng, 24.

“Et website og juridisk rådgivning (i form af en fagforening)” Pige, 19

“Et website hvor man kan komme i kontakt med andre modeller, evt. anonymt, hvis man har spørgsmål eller lignende som ens bureau ikke kan svare på eller som man ikke ønsker at tale med dem om. Herunder også juridisk rådgivning (…)” Pige, 21.

Vi har altså mange forskellige ønsker om hvad et netværk/fællesskab skal indeholde. Noget som dog går igen er et website, juridisk rådgivning og sociale sammenkomster.

Jeg vil gerne sige tusinde tak til alle de modeller som har deltaget i undersøgelsen. Hvis nogle har kommentarer og tilføjelser er i meget velkomne til enten at skrive dem her eller sende dem til mig på min mail: ida_burchardi@dskd.dk.

Øvrig status her Onsdag formiddag:

Antal modeller i “Netværk for danske Modeller” på Facebook: 51
Kaffe: Kold.
Projektformulering: Næsten færdig.

Previous Post Next Post

1 Comment

  • Reply Solbjørk 14. april 2010 at 12:13

    Jeg er ikke model, men det lyder da som om, at modellerne skulle have en fagforening – har jeg ret eller hvad?

  • Leave a Reply