The Wardrobe Challenge, Uncategorized

Slow Fashion.

Jenny, som vandt min Blogger Wardrobe Challenge, var i forrige uge tre timer i Mott Skrædderi på Østerbro. Her er et lille foto-udpluk fra dagen taget af Matias Bager.
Fra venstre: Skrædder Karina Mott, studerende Anne Sophie, mig selv og Jenny Ærthøj. 
Vi var alle sammen ret imponeret over hvor stor forskel en enkelt lille forandring på et stykke tøj, man ellers aldrig går med, kan gøre. 
Karina havde sit at se til, da ingen af os var gæve sypiger. I stedet sprættede vi op til den store guldmedalje.
Det eneste vi ikke nåede var en hvid kjole der skulle have lynlås i, og et crash course i at fastsy selvmordslysnte knapper. Den hvide kjole beholdt Karina, og om en uge kan Jenny, for 200 kr, hente den igen. Fikst. 

Karina, som har haft Medina, Stine Goya, Ole Yde, Moonspoon Saloon og Caroline Fleming på kundelisten, fortalte bl.a. hvad man kvalitetsmæssigt skal kigge efter når man køber tøj. For eksempel hvordan man tyder trådretning, maskestørrelse og ujævnheder i en uldfrakke, da de faktorer siger en masse om kvaliteten af de råstoffer som er blevet brugt:

“Når en trøje begynder er fnuldre er det fordi fibrene i garnet er dårlig kvalitet. Jo længre fibrene i garnet er, jo bedre kvalitet. Jo korter fibrene er, jo hurtigere bliver stoffet trævlet. Hvis det for eksempel er uld, afhænger kvaliteten bl.a. af hvornår i kartningen man tager ulden fra, og hvor mange fibre man ligger ved siden af hinanden. Til sidst ender man op med en masse små rester, koger det sammen og putter noget lim i… Men det er i grunden bare et biligere biprodukt.” 


Vi lever i et samfund baseret på viden og information, og derfor talte Karina meget om kvaliteten i at have forståelse for håndværk. Vi er blevet så adskilte fra de ting vi omgiver os med, fordi de er produceret på den anden side af kloden (eller somme tider ombord på et tankskib på vej hertil), og så er det svært at forholde sig til, at vores indkøb faktisk har en utrolig lang forhistorie.
Som Jenny bemærkede: “Hvordan skal man spotte den dårlige kvalitet hvis der ikke direkte står i tøjmærket: ‘Denne trøje er lavet af garn med korte fibre’?” 

Vi som forbrugere er ikke gearet til at spotte kvalitet og ordentligt håndværk. De kapitalistiske kræfter har lullet os (i hvert fald mig) ind i en opfattelsen at tøj er en midlertidig ham, der udskiftes så snart den næste kollektion rammer butikkerne.
Branchen gør meget for at uddanne os forbrugere,  men vi må også selv tage en tørn. Jeg har i hvert fald stadigvæk meget at lære.

Previous Post Next Post

2 Comments

  • Reply Anonym 11. juni 2012 at 12:10

    Jeg synes det var et fantastisk initiativ med din lille udfordring, og det lyder til at I har haft en rigtig spændende dag. Men jeg synes nu det kunne være vildt fedt, hvis vi kunne få lov til at se nogle før- og efterbilleder af det tøj I ændrede.

    Mvh Camilla

  • Reply Ida 11. juni 2012 at 17:48

    Tusinde tak Camilla! Jeg er så ked af at måtte sige at vi simpelthen glemte at tage før-og-efter-billeder. Måske kan jeg få Jenny til at tage et par efter-billeder af sine to nederdele, den hvide kjole og et par bukser som blev lagt op 🙂

  • Leave a Reply