Sådan vikler jeg mit barn om på ryggen på under 2 minutter

Det er ikke fordi der mangler vikle-vejledninger på Youtube. Men nu var jeg lige i Thailand og fik lyst til at give mit besyv med. Med grædende børn, dinosaurusser, Mozart og hele pivtøjet. Og så tror jeg faktisk det er første gang jeg sådan for alvor lufter mine børn med ansigter og det hele på internettet. Så yes… Yes I did.

Jeg er virkelig blevet oprigtigt glad for at vikle efter jeg har fået Otto. Især Niklas er stadigvæk glad for vores bæresele til rejse-situationer, men en fastvikle kan sgu noget særligt – Mine børn falder i hvert fald til ro på en anden måde i det stof der, og så har det bare været nemt at kunne smide Otto på ryggen, både når han skal sove, under transport eller når han har et anfald af seperationsangst (som han virkelig har haft mange af her i Thailand).

Da jeg fik Kurt købte jeg en strækvikle og var rigtig glad for den til de første par måneder. Men med en fastvikle har jeg kunne vikle i længere tid – Jeg har endda haft Kurt på 2,5 på ryggen et par gange hernede, når han ikke kunne gå mere. Og så er jeg kæmpe fan af at få mine børn om på ryggen, fordi det er som om de både har adgang til udsyn og ro deromme.

Til gengæld har det taget mig ca. 100 år at lære at fastvikle – Tror jeg prøvede mindst 20 gange hvor det ikke fungerede, så hæng i. Der er mange gode videoer på Youtube (wrapyouinlove er en af dem jeg bliver mindst irriteret på:)).

Jeg ved ikke om det her overhovedet fungerer på skrift, men herunder er et par tricks til hvert enkelt trin, der har gjort det nemmere for mig at knække koden til hvordan man får sit barn om på ryggen i en fastvikle (har forøvrigt skrevet lidt mere om hvilke vikler jeg har her). Det er bare stressende at vikle de første gange: Baby, stof over det hele, folk (eller skeptiske kærester) der glor… Argh! Men det er altså skidefedt når det endelig fungerer.

Double Hammock er den binding, jeg bruger mest (da jeg startede med at binde på ryggen, gjorde jeg det i en rucksack carry som er en del nemmere at binde, men som ikke støtter lige så godt). Nå. Let’s hop to it.

Min vikle er en str. 6. Det er vist en nogenlunde standardbase-størrelse (jeg er 178 cm og en str. 38). Viklen er fra Levate Wraps, børnene er mine egne og baghaven er Ko Jum’s:)

Double Hammock – den hurtige og sikkert ikke særlig korrekte, men med garanteret wauw-faktor når dit barn fx får et meltdown på en thailandsk færgeoverfart og du lige mestrer den her -version (eller bare: Sådan får du dit barn til at chille og dine arme tilbage) 

1. trin: Barnet op på ryggen

  • Mål viklen, så din venstre vikleende er lidt længere end højre vikleende. For mig og Otto passer det med at den skal være ca 40 cm længere. Brug viklens midtermærke til at måle efter.
  • Læg viklen over dit barns skuldre, mens det sidder på jorden/sengen/stolen/knæet/(…).
  • Kryds dine armene: Venstre arm over højre arm. Venstre håndflade vender ned mod jorden, højre håndflade peger op mod himlen.
  • Form dine hænder som om du holder om en dåseøl. Tag fat om dit barns skuldre med din venstre tommelfinger i barnets venstre armhule og højre tommelfinger foran på barnets højre skulder.
  • Løft barnet i en halvcirkel op på øverste del af ryggen og bid med tænderne fast i viklestoffets øverste kant, mens du holder på underste del af barnets ryg

2. trin: Barnet vikles

  • Lav et sæde til barnet ved at folde undersiden af viklestoffet op mellem barnets mave og dig, så der ligesom kommer en “lomme”. Prøv at sigt efter, at viklens underste søm skal sidde helt oppe ved barnets navle (det lykkedes dog aldrig for mig). Hold godt fast med dine kindtænder imens.
  • Træk vejret. Det skal nok gå.
  • Rynk viklen op på højre skulder og hold vikleenden udstrakt ved at samle knæene om den.
  • Nu skal venstre vikleende ned fra din venstre skulder, føres henover dit bryst og ind under højre vikleende, så den kan komme videre om på din ryg.
  • Før nu din venstre hånd bagud under din venstre skulder og fang den øverste sømlinje på den højre vikleende fra ovenstående trin. Hold godt fast i sømlinjen og lav nu en halv cirkelbevægelse med armen, og få således krænget vikleenden op omkring din venstre skulder (og omkring ryggen af dit barn) ved at strække din venstre arme ud og slække lidt på stoffet imens. Samtidig holder din højre hånd fat under barnets rumpe.
  • Hold godt fast i begge vikleender og lav nu en bevægelse hvor du skiftesvis strammer og hiver i vikleenderne i en cirka 90 graders vinkel ud fra dine skuldre. Lidt som om du skal tørre dig på ryggen med et håndklæde.

3. trin: Vikleenderne bindes

  • Mens du holder fast i de nu stramme vikleender, vrider du dem ind mod dig selv i et par vrid, så de bliver let snoet indad mod dit bryst.
  • Før den venstre vikleende ned under din venstre arm, og videre om på ryggen. Vikleenden skal ud over dit barns venstre ben og ind mellem dit barns højre ben og dig.
  • Før den højre vikleende ned under din højre arm, og videre om på ryggen. Vikleenden skal ud over dit barns højre ben og ind mellem dit barns venstre ben og dig.
  • Bind vikleenderne i en knude eller to foran på maven. Hvis de er meget lange, så før dem evt. rundt om kroppen og bind på ryggen eller hvor der passer.
  • Hop lidt og ryst ligesom det hele på plads. Spørg en i nærheden om det hele ser rigtigt og behageligt ud for dit barn. Viklen må ikke dække barnets ansigt, knæene skal være afslappede, og med viklestof fra knæhase til knæhase og så skal barnets rygsøjle være rund som bogstavet c.
  • VOILA!

TIP: Det med at få strammet de øverste og nederste sømlinjer på viklen, gør hele tricket i fht at få viklen til at være stram og spændstig. Så hvis du føler at viklen sidder lidt løst, så prøv altid at start med at forfølge den søm der driller og få den gjort mere tight. For det er det vigtigste; At få en spændstighed og let stramhed i viklens kanter, men stadigvæk med god plads til barnet inde i midten af viklestoffet – Prøv at forestil dig en hængekøje, der er også har en stor rummelig lomme i midten af bredden, men samtidig en stramhed ude ved begge kantsømme.

Previous Post Next Post

4 Comments

  • Reply Anna 30. januar 2018 at 18:48

    Sejt!

  • Reply Jonna 2. februar 2018 at 16:10

    Megasejt! Chiller de mere på ryggen end på maven? Eller er ryggen en fordel fordi de så også får lidt mere udsyn end når de sidder mave-til-mave…?

  • Reply Cindy 25. april 2018 at 12:08

    Haha, åh kære Ida, et fantastisk indlæg. Det med at det har taget ca. 100 år at lære, det kan jeg fuldkommen relatere til. Når baby skal til at vikles på ryggen føles det fuldkommen som om man har fået t-rex arme lige pludselig!
    I virkeligheden tror jeg at jeg knækkede koden da jeg droppede tanken om at jo mere stof jeg kunne få proppet op mellem baby og mig, jo bedre – det er jo i virkeligheden bare ekstra slack som så kan få sædet poppet meget lettere. Jeg fandt også et billede der illustrerer det meget godt. Bare lige stof nok til at sædet kan blive fint dubt med knæ over numse og så selvfølgelig stof fra knæhase til knæhase.

    Jeg er ikke hardcore ryg-vikler – måske det kommer til November når jeg bliver vejleder, men jeg eeeeeeelsker at vikle. Det er den stærkeste passion jeg nogensinde har haft. Der er så meget kærlighed i det (gg man får en workout ud af nye bindinger, haha).
    Shameless plug, men jeg er sørme blevet så bidt af vikleri at jeg selv er gået igang med at sælge vikler på https://viklemagi.dk/ (du siger bare til hvis du mangler en ny vikle 😛 )

    Hvad hedder forresten din vikle fra billederne og videoen?
    Altså, kan godt se det er en levate, men hvilken? Den har en skøn farve <3 Tror jeg snart skal have prøvet mig en Levate vikle <3

  • Reply Peace, love and parterapi (noget om livet med fuldtidsbørn, fuldtidsjob og fuldtidsforhold) - Idabida 14. august 2018 at 21:48

    […] kan også købe sig en fastvikle (eller en bæresele) og lære at bruge den, selvom det stinker de første 200 gange. Det er ok praktisk (næsten) at kunne […]

  • Leave a Reply