Spiseforstyrrelser, Tanker

Midt i et liv.

Da jeg var studerende og boede på kollegie i Kolding, var jeg så ensom at jeg udviklede en branddørsaversion. En reel angst mod den der læspende thoop-lyd som min branddør ud til gangen sagde, når jeg lukkede den i. Stilheden bagefter var larmende. Det var en følelse af at være grund-alene uanset hvor sjovt det var til festerne og hvor mange gode venner jeg havde i skolen. Så var der bare så fuldstændig hudtørstende ensomt på det der kollegieværelse.

I perioder kunne jeg godt embrace det: Så røg jeg bare cigaretter i min vindueskarm, hørte Death By Chocolate med Sia, arbejdede mig ned i skoleprojekter og skrev selvhøjtidelige tekster på Myspace.

Men i alt for lange perioder spiste jeg min ensomhed i form af kulhydrater og kastede den op igen. Brugte maden som et ritual der fik tiden til at forsvinde på en tryg og velkendt måde. Klokken 16.00: Købe ind i Føtex, gå hjem, riste krydderboller, lave risengrød, spise spise spise spise og så kaste op og kaste op og kaste op og kaste op og så børste tænder og børste tænder og børste tænder og drikke to liter vand og så kom præmien: At ligge helt træt og tom i min seng og blive lullet i søvn af Sex and the city fra min hvide macbook.

Allerede dengang tænkte jeg, at jeg nok engang (i en uoverskuelig fjern fremtid) ville tænke tilbage på den periode af mit liv med ømhed og taknemmelighed over at det kapitel er overstået. Og ret præcist sådan, har jeg det i dag. Jeg kan misunde tiden for dens udstrakthed og alle de muligheder der lå og ventede. Og jeg kan ærge mig over at jeg ikke altid kunne rumme al den frihed, så jeg blev nødt til at fylde mad ind i den for at eksistere. Jeg kan også tænke over hvordan mon det havde været, hvis jeg havde boet i København, og været tættere på min familie og gader der ikke var døde efter klokken 17.00. Men jeg er også stolt over at jeg var fem år i Kolding og at jeg trods alt tog kampen op med alle de dæmoner jeg mødte derovre i ensomheden på Låsbygade.

I den her nye fase af mit liv – aka crazy town småbørnsfasen – er jeg alt andet end alene. Hell, der gror endda mennesker inde i min krop! Hvad er det omvendte af ensomhed? Tosomhed?  Familieliv? I weekenden havde jeg arrangeret et babyshower for min søster og det hele var så fyldt med liv. Babyer i diverse maver og morgenmad og venner og travlhed og lykken i at have hele fire fulde timer sammen inden vi alle skulle hver til sit og jeg blev hentet af min mand og børn og vi kørte videre til fødselsdag på Amager. Liv over det hele! Det er dét jeg har nu. Det er sgu noget at være taknemmelig for. Her er intet behov for at fylde mad i noget tomt hul, for der er ingen tomhed. Ingen mellemrum, ingen pauser. Ingen huller. Bare life.

Og midt i alt det dejlige kan jeg godt savne tiden. Og ironisk nok, engang imellem, længes efter bare en lille bitte branddør, at lukke i.

Previous Post Next Post

7 Comments

 • Reply Kat 27. februar 2019 at 7:08

  Du skriver simpelthen så enormt godt! Ømt, hårdt, til tider vanvittig skægt, men frem for alt altid ærligt – tak for både nuancerede tanker, pludselige opstød og fine indblik i et småbørnsliv, der bliver interessant, selvom man selv er langt fra at leve det. Bliv endelig ved!

 • Reply Mie 27. februar 2019 at 8:44

  Åh, Ida… ❤️
  Du beskriver fuldstændig min følelse det år, jeg boede i Århus og var SÅ ensom, på trods af fester og studie… Jeg røg og røg og røg på mit kollegieværelse og faldt i søvn til Sex & the City(!) hver aften for at dulme min hjemve.
  Ønsker mig aldrig nogensinde tilbage… og så alligevel, for et par år siden, tog jeg mig selv i at huske det kollegieværelse ved vemod, for det var det absolut sidste værelse, jeg havde helt for mig selv!

  • Reply Ida 4. marts 2019 at 20:01

   Jamen præcis! Åh, tænk alle de parallelliv vi har levet! Jamen yes yes. I så meget know that feeling!

 • Reply Julie 27. februar 2019 at 17:15

  Orv – gror der nu flere nye mennesker inden i din krop? I så fald, så tillykke! Og sikke en smuk tekst, som beskriver den bagside af ungdoms-medaljen, som min hukommelse nærmest har redigeret væk til fordel om søde minder om frihed og veninde-symbiose og spontanitet (det’ jo hele tre ting på én gang – som er totalt fraværende i mit voksenliv).

  • Reply Ida 4. marts 2019 at 20:00

   Åh Gud, nej nej for himlens skyld. Kan godt se at det kunne læses på flere måder. Min søsters og min kusines mave, er der det sker:) Kram – og tak for de dejlige ord.

 • Reply Kirstine 28. februar 2019 at 20:53

  Ungdommen er ikke for sarte sjæle. Og alt for lidt som i serierne 😐 Egentlig synes jeg trediverne er dejligt trygge i sammenligning … Knus!

  • Reply Ida 4. marts 2019 at 19:55

   Jeg er helt enig!

  Leave a Reply