Det (mor)somme liv

God kamp(hver)dag! Et sofamanifest fra småbørnslandet som det lå i 2019

“Hver dag er en kamp!” svarede en af mine kvindelige kolleger i dag, da en anden spurgte ud i vores åbne kontor, hvem der ville med til et Kvindernes Internationale Kampdag gå-hjem-møde.  Det synes jeg sgu er ret sandt (og grineren), uanset hvor på (kvinde)livets vej, man nu befinder sig. I 2017 skrev jeg f.eks. om at være ufrivilligt strandet på dagpenge pga. nogle ikke så karriere-befordrende graviditeter. Sidste år handlede det tværtimod, om at famle sig ind på livet af et just landet drømmejob, som man er rigtig glad for, men også har psyko præstationsangststressargh! overfor.

Når jeg læser sidste års indlæg, tænker jeg at jeg kunne have skrevet det i går. Samtidig kan jeg se, at den hjertebanken jeg for alvor begyndte at mærke i brystet, i løbet af det sidste år, er blevet til et sommerhus. En deltidsstilling. Ti sessioner med en stresscoach. En afsked med instagram, som slugte alt, alt for meget af min tid i forhold til, hvad det gav igen. Så forhåbentligt har jeg flyttet mig, mere end jeg lige umiddelbart tror. I hvert fald sidder jeg her foran en pejs i mit sommerhus, og i dag på arbejdet har vi trykket “send” på noget jeg har arbejdet på i 2 mrd., og jeg har det faktisk ret optur over resultatet.

Samtidig har jeg, her 4 år inde i moderskabets galehus, gjort mig et par (indrømmet, lidt banale) tanker om hele det her mor-somme liv, som jeg tænker kan være mit 2019 Kampdags Note To Self. Og det er virkelig mest til mig selv. Jeg er virkelig ikke ude på at dømme nogen som helst. Eller det modsatte. Okay? Okay.

1 ) Parforholdsplejende eller ej, så er det sgu okay at Lolita lige dør hviler sig lidt. Det er okay at have så lange hår på benene, at Frodo ville være ”Woah” omkring det, at have konstant fedtet-hår-knold og at droppe bøjle-bh’er for good fordi ens hud åbenbart bare har ændret freaking celleopbygning af at lave børn og amme. Det er fandme okay at rende rundt med verdens fladeste strygebræt af et brystparti i en sølle bomuldstop. Hvor mange småbørnsfædre barberer ben og tager stramtsiddende, metalfyldt undertøj på som ingen alligevel ser? Nej vel. Flade bryster 4 life!

2 ) Det er okay at det eneste man kan overskue klokken 21, når ungerne endelig sover og køkkenet ikke længere ligner en kampscene, er at se Bedrag og Hammerslag og Bonderøven sæson en milliard.

3 ) Det er ikke okay at bruge en tredjedel af sit vågne liv på et socialt medie ejet af tech giganter og deres hær af psykologer, som holdt mig fast i benlås på noget, der – for mig –  helt ærligt mest af alt var et computerspil, der handlede om at score hjerter. Det gælder selvfølgelig ikke hvis man 1. kan styre det, eller 2. lever af det. Jeg kunne desværre ikke svare ja til nogle af de spørgsmål. Jeg er sgu for svag til de sociale medier. Og det stopper altså nu! Siden nytår har telefonen været ude af soveværelset og oftere og oftere ligger den i køkkenet, når jeg er hjemme. Der er stadigvæk lang vej igen, men jeg er sindssygt glad for de små skridt der endelig er blevet taget. Og for at jeg har lært min søn at sige ”Lad så være med at kigge på din dumme telefon, mor!”

4 ) Det er okay en gang imellem at købe tre kjoler på januarudsalg, fordi man skal til sommerbryllup og godt gad prøve at have noget andet, end den slidte Self Portrait kjole, man har haft på til de sidste fire fester. Og så står man pludselig der i en sen lykkerus, Torsdag aften i hjørnet af soveværelset i den smukkeste one shoulder dress og hører ’I’m every woman’ på sine shitty iPhone højtalere, fordi ungerne sover lige ved siden af. Ahh!

5 ) Det er okay aldrig nogensinde at tabe de sidste graviditetskilo igen.

6 ) Det er okay at sige nej til alle de mennesker, som giver en ondt i maven på folkeskolemåden. Jeg anerkender at det også er lidt rart at sidde og hælde salt i selvværdet, men det er fandme også en befrielse at klappe og vende ryggen til. Deres liv, er ikke mit! Og faktisk behøver de ikke engang at få min tid.

7 ) Det er okay at være lidt hverdagsalkoholiker på dåseøls-fyraftensmåden. Til gengæld tager vi jo ikke stoffer. Eller bliver skilt. Og et eller andet skal vi jo dulme det her familieliv med.

8 ) Det er okay at være lidt navlebeskuende i et par år eller fem. Lige om lidt er vi alligevel ude på den anden side, og så er de her egocentrerede småbørns-år bare et lille kapitel i den store bog.

Previous Post Next Post

16 Comments

 • Reply Katrine 8. marts 2019 at 21:35

  Så enig! I det hele!

  • Reply Ida 11. marts 2019 at 21:19

   Tak!

 • Reply Maj 9. marts 2019 at 6:24

  So true!!! Enig i det hele!!! Mine post-graviditets og ammebryster vil sgu heller ikke mases ned i bøjler og push-up. Jeg synes sgu osse jeg har lettere ved at acceptere og omfavne min nye form når jeg er sød ved den og ikke prøver at få den til at ligne noget den ikke er. Stand by your boobs!

 • Reply Kirstine 9. marts 2019 at 11:18

  Er så enig og du er så god, altså!!

  • Reply Ida 11. marts 2019 at 21:20

   Det er du også!

 • Reply Marie 9. marts 2019 at 18:18

  Enig!!! Især den sidste har jeg bekymret mig om her på det seneste. Hvad er det for et eksempel vi sætter for vores børn, min mand og jeg, med vores ego navlepilleri?! Men hey, om få år vender vi tilbage med boostet borgersind og masser af visioner for vores samfund og fremtiden. Tak for den reminder..

  • Reply Ida 11. marts 2019 at 21:21

   Det tænker jeg også. Vi må gerne pille navle – det er faktisk det vi skal:)

 • Reply Sine 9. marts 2019 at 21:27

  Skønneste Ida. Sluger dine tekster råt, og morer mig fantastisk over hvor spot on og hudløst ærligt det er. Fedt og flot du har droppet insta, jeg har valgt aldrig rigtig at komme igang. Tak for dig

 • Reply Amalie 10. marts 2019 at 8:21

  TAK for det indlæg fra et moderskab 15 måneder inde, der liiiige skal bruge lidt tid på at vænne sig til den mærkeligt porøse hud på babserne og de utroligt mange af barnet, der ikke sover alligevel-afbrudte afsnit af Bonderøven. Det er okay. Tak for lige at slå det på plads!

  • Reply Ida 11. marts 2019 at 21:22

   Åhh, velkommen i den store herlige klub som ingen af os rigtig har bedt om at være med i og pludselig var vi det alligevel❤️. Alt er mega okay hele tiden.

 • Reply Stine 10. marts 2019 at 10:56

  Enig ! Og tak ❤️

  • Reply Ida 11. marts 2019 at 21:22

   Selvtak❤️

 • Reply Rikke 10. marts 2019 at 21:20

  Tak! Tusind, tusind tak. Du satte lige (meget skønne) ord på hvad jeg går og tænker om livet som småbørnsmor ❤️

  • Reply Ida 11. marts 2019 at 21:23

   Det er jeg så glad for at høre. Tak selv!

 • Reply Anette 12. marts 2019 at 11:29

  Det var faktisk rigtig rart at læse, selvom det var din note-to-self, skuldrene faldt lidt ned, tak 😉

  • Reply Ida 13. marts 2019 at 19:06

   Det er jeg glad for! Kh Ida

  Leave a Reply