Dødsangst, life

Mandagsmandag, venskaber, mobilafhængighed og to anbefalinger

For tiden går mine aftener i selskab med Astrid Lindgren og Louise Hartung i deres drøn af en brevveksling “Jeg har også levet”, som Gyldendal udgav for et par måneder siden. Selvom jeg ikke er færdig med bogen endnu, blir jeg nødt til at anbefale. Den. Er. Fandme. God.

Hvorfor? Fordi den lærer min naive hjerne, at det at evne et venskab, går på tværs af tid og sted (bogen er skrevet i midt halvtredserne/start tresserne af to kvinder der er i midt fyrrerne). Men også at det er noget man gør meget forskelligt – Er venner, altså. Og de to kvinders evne til at rumme hinanden i et venskab, kan jeg virkelig lære af.

Bogen handler om personlige grænser og konflikter (Louise er ugengældt forelsket i Astrid), men den handler også om karriere, bossladyness, kreativitet og rejser. Og så er der alt det løse som dødsangst, familie og tanker om fremtiden (=vores nutid, fx. leger Astrid med tanken om, hvor vidunderligt det ville være hvis man en dag kunne sende hinanden beskeder med elektronisk kraft, så man slap for de evindelige breve – oh honey, du skulle bare vide!) Og det er så hyggeligt at falde i søvn til to hverdags-parallelle tankestrømme der mødes i fine universelle krøller, skænderier og kærlighedserklæringer. Så hermed også min: en stor anbefaling, til alle jer mine tankefulde internetveninder.

Forøvrigt – apropos internetveninder, så har Karoline jo gang i noget seriøs mobildetox, og jeg er hoppet med på denne uges udfordring, som er at indstille sin iPhone til skærmfri tid mellem 16-20, hvilket vil sige at alle apps er blokeret på min tlf, i det tidsrum, undtagen opkald-, sms- og kamera-funktionen. Det er min første dag, og effekten er _seriøst_ skræmmende. Det er er frygteligt at indrømme, men jeg har sgu leget med mine børn på en helt anden måde. Ej men, det er så flovt at skrive det højt. Vi var i gården i det gode vejr, og normalt ville jeg måske lige løbe en runde eller to med dem rundt og så ellers sætte mig over på en bænk (jep. Med min telefon. #junkie). Men nu kunne jeg ligesom ..kun.. lege. Så vi legede meget, meget længere og mere frit, fordi der bare ikke var – Ejmen jeg kan næsten ikke skrive det – muligheden for at sidde og skærme den. Det samme gjalt da de havde været i bad og da der nu ikke var en skærm i køkkenet at fortrække til (der når jeg “vasker op”), så kunne jeg jo ligesågodt lege med dem. Og så blev det faktisk en ægte grineren leg, hvor jeg faktisk var mor-som og vi alle tre var færdige af grin, fordi mine unger seriøst er genialt selskab.

Shit mand. Måske går det ikke helt ligeså godt, med min telefonafhængighed, som jeg går og bryster mig af…

Ellers er der ikke sket det store. Jeg har købt for 200 kr tomat- ærte- og rødbedefrø i Brugsen og om lidt skal der forspires the shit ud af dem. Jeg har udskudt at rede hår i cirka en uge. Ovnbagt en hella masse grøntsager. Og så har jeg været Herman Bang utro (igen! det er ikke godt – men oplæseren er elendig! Jeg KAN ikke mere. Undskyld, undskyld, Herman. Det er ikke dig. Det er …din oplæser), denne gang med Lone Frank i podcasten “Ingen elsker Lone Frank”. En videnskabelig podcast om kærlighed og hvad der sker når man mister. Den er også en anbefalelse værdig.

Og nu! Nu er Mandag allerede overstået. Og i morgen er det Tirsdag. Den Tirsdag som antiloperne spiser af. Og sådan er vi alle en del af hamsterhjulets store kredsløb.

Okay, shit. Godnat❤️

Previous Post Next Post

15 Comments

 • Reply Mette 11. marts 2019 at 20:35

  Tak for boganbefaling! Og hverdagstanker.

  • Reply Ida 11. marts 2019 at 21:28

   Selvtak Mette!

 • Reply Mai O. 11. marts 2019 at 21:16

  Haha! Jeg elsker dig! Og dine ORD! Seriøst. Jeg gør det med app’sene NU.

  • Reply Ida 11. marts 2019 at 21:29

   Hehe, Gør det!

  • Reply Amalie 12. marts 2019 at 8:11

   Men, hvordan gør man det der med apps’ene?

 • Reply Kirstine 12. marts 2019 at 7:20

  Jeg kan ikke lige huske hvornår man forspirer de tre, men googl det. Tror du er tidligt på den, og så skal man lege intensivafdeling i vindueskarmen imånedsvis for at holde spirerne i live.

  • Reply Ida 12. marts 2019 at 14:18

   Åh, det skal jeg lige tjekke. Jeg kiggede bare bagpå posen, men måske et det ikke helt til at regne med?

   • Reply Kirstine 13. marts 2019 at 12:53

    Jooo, sådan nogenlunde. Jeg er bare altid for tidligt ude, så har vænnet mig til altid lige at holde hestene. Men det bliver da fedt med den have!

 • Reply Karoline // icarriedawatermelon.dk 12. marts 2019 at 7:49

  Highfive fra din internetveninde! Tak for link. Og: Jeg elsker at høre mere konkret om, hvordan I andre kender det med at være mobilafhængig. For eksempel “ud at vaske op” – omg, ja. Køkkenet er det gode fixerum. Der er både stole og kaffe. Og kæmpe genkendelse til at løbe to omgange rundt på legepladsen med en treårig, for derefter at belønne sig selv med en halv times junk på en bænk.

  Forbudte tidsrum fungerer – målt på gårsdagens succes – også virkelig godt for mig. Trods opkaldstorm midt i ulvetimen og lidt lyst til at scrolle mig væk fra Dora The Explorer, så lykkedes det sgu i går at holde nallerne væk fra mobilen i jakkelommen ude i garderoben og tænke “Det kan vente”. Og endda helt uden låse-apps – jeg sætter en elastik over telefonen, så den skygger for homeknappen. Den holder mig på pletten. Det hjælper naturligvis, at jeg har anskaffet mig et smart aktivitetsur, som vibrerer ved opkald og sms med navnet på calleren, så jeg kan følge med i, præcis hvad jeg udskyder. Eller reagere, hvis min kæreste desperat ringer 5-6 gange i træk.

  • Reply Ida 13. marts 2019 at 19:04

   Faktisk får din kommentar – især det med elastikken – mig også til at tænke på at det også bare virkelig handler om at holde op med at grine hånligt af sig og ens junkie-problem og så anerkende det som et reelt problem (som jeg tror mange, mange flere har, end os der indrømmer det åbent). Og så, uden skam, gøre brug af de (indrømmet, lidt grinagtige) metoder som immervæk bare virker! Skærmtid. Elastik på home-knappen. Et armbåndsur. En kold tyrker fra insta. Hvad end det nu er.
   Og forøvrigt vil JEG så tilgengæld sige OMG, JAAAA! til det med at godkende kommentarer på WP. Det er SÅ meget en guilty pleasure som er steget direkte proportionelt efter min afsked med instagram. Simpelthen så dumt. GOD ide at automatisere det.

 • Reply SofieW 13. marts 2019 at 17:56

  Jeg har aldrig kommenteret så først TAK for en dejlig blog, som er inspirerende og læseværdig som bare pokker. Dernæst: hvordan gør du med at blokere apps? Har lige søgt uden held, men trænger i den grad til at hoppe med på den vogn.

  • Reply Ida 13. marts 2019 at 19:10

   Hej Sofie:) Tusinde tak for din kommentar – det er jeg virkelig, virkelig glad for at du synes.

   I fht til skærmtid: Har du iphone? Fordi så er det så nemt at det hører med til den nye opdatering, bare følg vejledningen her: (“Indstil skærmtid til dig selv”): https://support.apple.com/da-dk/guide/iphone/iph9b66575d5/ios

   Jeg synes det fungerer VILDT godt med bare at have den fast slået til at låse for alle apps undtagen opkald, sms og kamera (og min podcast app, som jeg hører mens jeg vasker op) fra 16-20, da det klart er det mest kristiske tidspunkt for mig:)

   Jeg ved ikke om android har noget tilsvarende…

   Kh Ida

   • Reply Sofie W 22. marts 2019 at 6:36

    Tusind tak for svar. Det er smart!

  Leave a Reply