Læsehest

Hvilke (fag)bøger skal jeg læse i 2020?

Sidste år fik jeg rigtig, rigtig mange gode læseanbefalinger af jer. Og selvom jeg ikke engang er kommet halvvejs igennem listen (som jeg ikke lige kan linke til, men søg i kategorien Læsehest herover, så dukker den hurtigt op), så har jeg dog fået læst en hel del og er, for første gang længe, klar på mere.

Næste år kunne jeg dog godt tænke mig stod i fagbøgernes tegn. Og da I er så skidekloge, tænkte jeg – igen – at spørge jer til råds, selvom jeg godt ved at fagbøger jo er et vidt begreb. Men min indstilling er at alle emner er spændende, hvis bare de er godt formidlet, så hold dig endelig ikke tilbage, uanset om din yndlingsbog handler om elementarpartikler, international politik eller måske en inspirerende selvbiografi.

Kort om mig:

Jeg har en kandidat i interaktionsdesign og har de sidste to år arbejdet med it-udvikling i det offentlige. Fagligt interesserer jeg mig for opfindsomhed, workshop- og brainstormmetoder, fremtiden, adfærd og hvordan man gør abstrakte idéer til konkrete handlinger.

Derudover står jeg nok i en lille (okay.. stor) faglig identitetskrise. Måske er jeg bare 35 år og ved at komme ud på den anden side af småbørnsårene både i bogstavlig og i professionel forstand. Jeg synes bare ikke rigtigt jeg er …god til noget. Jeg er lidt god til meget, men ikke rigtigt god til noget. Måske er det bare generalisternes forbandelse? Måske *er* jeg bare en uambitiøs fuldmægtig, blottet for analytisk sans og organisatorisk situationsfornemmelse, der ikke evner at forme bare een enkelt selvstændig, nytænkende tanke (sådan brøler monsteret på skulderen i hvert fald virkelig meget for tiden!)

Måske har jeg bare været professionelt doven de sidste 5 år (mens jeg, bevares, lige har skulle bygge rede og lave 2 unger). I hvert fald føles det som om, der lige pludselig står “Senior Designer” på alle mine studiekammeraters LinkedIn-profiler. At alle vælter sig i alumni-events og Harvard Business Review artikler. Og jeg er ærlig talt lidt i tvivl om ….hmmm. Jeg er ærlig talt i tvivl om hvorvidt jeg virkelig mangler selvtillid og gennemslagskraft (som alle altid har yndet at fortælle mig) eller om jeg simpelthen bare er for dum til mit arbejde.

Så derfor: Selvhjælp! Og måske noget professionel erhvervscoach hjertemassage er også højt på bog bucketlisten.

Pt. Har jeg følgende bøger på natbordet:

– ‘Thinking Fast and slow’ af Daniel Kahneman

– ‘Made to Stick’ og ‘Power of Moments’ af Chip og Dan Heath

Jeg er ikke nået til Gudindeledelse og Boss Lady bøger, men er bestemt åben for at høre eventuelle erfaringer. Tidligere har jeg været glad for bøger i ‘You Do You’ genren og er bestemt heller ikke for fin til titler som ‘7 Gode Vaner’, ‘Følelsernes Intelligens’ og ‘Nuets Kraft’.

Således opløftet. Eller i hvert fald lettet. Rigtig glædelig (og uambitiøs) jul – og tusinde tak for i år♥️

Ida

Previous Post Next Post

31 Comments

 • Reply Rie L 24. december 2019 at 9:47

  Altså, jeg kan jo mest noget med samfund, men here goes: Informations Moderne Ideer-serie kan virkelig noget. Kloge folk, der skriver om noget vigtigt på den helt korte måde. Den om ulighed og om velfærd er mine favoritter – de findes også som podcast.
  Ellers har jeg lige læst Silas Harrebye om demokratiet – også godt format og nemt at blive klog af. I 2020 vil jeg læse andre i samme serie (“til tiden”).

  • Reply Ida 26. december 2019 at 20:54

   TAK Rie! Jeg troede kun Moderne Ideer var avistillæg – men det er også bøger?

   • Reply Rie L 28. december 2019 at 17:29

    Ja. Sådan nogle helt korte formater. Helt godt!

 • Reply Eva 24. december 2019 at 10:13

  Sebastian Haffner: En tyskers historie. For mig beskriver den, hvordan er samfund ret hurtigt bliver forandret, nazifiseret. Hvad der desværre stadig er aktuelt.
  Haffner er flygtet til England i 30’erne, og bogen er skrevet i 39, men blev ikke udgivet dengang. Den blev først fundet og udgivet efter hans død i 99.
  Jeg tænker selv tit på, om jeg ville have været en martsviol. Eller kunne bevare min integriteht.

  • Reply Marie 28. december 2019 at 11:49

   Har du læst alt af Svetlana Aleksijevitj? Ellers gør det. Det kan nok ikke helt gå under betegnelsen faglitteratur, men hendes litteratur rykkede alt indeni mig, og nu er dine børn så store, at du ikke går i stykker, hvis du læser hende… Jeg læste virkelig mange bøger om døden og døde børn under begge mine barsler, ved ikke hvorfor jeg skulle pine mig selv. Læs også Erika Fatlands ‘rejsebeskrivelser’. Og “Om svampe og sorg -stien tilbage til livet’ af Long Litt Woon. Jeg har forsøgt mig flere gange med faglitteratur i genren ‘bliv stressfri’, men jeg kan simpelthen ikke læse den slags bøger. Jeg er bestemt ikke fin på den, hvad angår litteratur, men selvhjælpsgenren er bare ikke for mig. Vil du en dag fortælle mere om, hvad de bøger, du nævner, giver dig? Jeg er oprigtigt nysgerrig (ingen shaming). Jeg prøver altid at låne min venindes, men jeg må give hurtigt op. Håber du kommer godt ind i det nye år, jeg er virkelig vild med at læse med her.

   • Reply Marie 28. december 2019 at 11:50

    Hov. Det var forresten ikke et svar til Eva, undskyld Eva.

   • Reply Ida 29. december 2019 at 21:38

    Hej Marie! Okay, nu lånte jeg lige “Krigen har ikke et kvindeligt ansigt” og efter første time er jeg helt blæst bagover. Kæft en god anbefaling. Tak!! Jeg skriver de andre på min litterære bucket list (som jeg får smidt i et indlæg for sig en skønne dag). Håber også at kunne mønstre en selvhjælpsliste, men må indrømme at jeg ikke helt ved hvad jeg skal svare… Hehe. Fordi hvis de var så gode, havde jeg måske ikke behov for mere? Men helt kort kan jeg måske konstatere, at jeg måske var lidt yngre da jeg sidst dyrkede genren, og derfor ved jeg ikke om det blir lovligt banalt, men here goes:

    – 7 gode vaner (Steven Covey): Fik mange gode ting med fra den – fx det at være proaktivt og handle hvor man kan rykke ved noget. Herunder noget med omkring at være bevidst om forskellen mellem ens interessesfære (f.eks. om bussen kommer til tiden) og ens indflydelsesfære (f.eks. at have det hyggeligt/produktivt mens man venter på den). Mange gode illustrationer. Faktisk ret god til job-ting tror jeg – Måske man skulle tegne nogle af tegningerne af og hænge op.

    – Nuets kraft (Eckart Tolle): Åhh, det er svært at skrive en sætning om. Måske primært noget meget langhåret omkring at både fortiden og fremtiden er illusioner. At øve sig i at overgive sig til nuet og dermed give slip på egoets behov for bekræftelse (baseret ting man har gjort/anskaffet sig/opnået i fortiden) og egoets forventning (mod det jeg måske får i fremtiden, hvis bare jeg liiiige x/y/z). Bare: Let that shit go og vær i nuet.

    – You do you (af Sarah Knight): Honestly. Kan ikke huske det. Men nok noget med at hvile i at være sig selv, og at det er godt nok, I guess… Det fungerer ikke vildt godt for mig, kan jeg godt afsløre. Hun har også skrevet The Life-Changing Magic of Not Giving a Fuck som jeg var ret glad for, da jeg læste den. Men igen: Helt klart det jeg bakser mest med. Måske fordi at det der med at tvivle på hvorvidt man fortjener plads i verden, bunder i noget deep shit, der ikke lige kan klares med en paperback?

    • Reply Marie 30. december 2019 at 18:48

     Ja, den er fuldstændig vild den bog! Og mange tak for svar

 • Reply Katrine 24. december 2019 at 11:08

  Jeg kan anbefale Bill Burnett & Dave Evans “Designing Your life”! Måske kender du den allerede, men det er designtænkning anvendt som selvhjælp, rigtig inspirerende. I en helt anden genre og fuldstændig urelateret til alt hvad du skriver og står i, synes jeg også Atul Gawandes “At være dødelig” om lægevidenskaben og dens kommen til kort i den sidste del af livet, er en vigtig bog.
  Glædelig jul!

  • Reply Ida 26. december 2019 at 20:56

   Tusinde tak Katrine – kender ikke nogle af dem, men vil tjekke dem ud. Tak.

 • Reply Trine 24. december 2019 at 14:20

  Prøv Bill Bryson! Hans bøger om sprog og Shakespeare er virkelig læsbare og holder vidensmæssigt. God jul!

  • Reply Ida 26. december 2019 at 20:58

   Ej, hvor godt. Den skal jeg læse. Tak!

 • Reply Johanne 25. december 2019 at 8:09

  Jeg har lige givet min mor bogen ‘Glem hvad andre tænker’ (Daring Greatly på originalsproget) af Brené Brown. Den lyder meget spændende, og ret relevant for 30-årlige mig, som (også) bruger alt for meget energi på, hvad andre min tænker om mig.
  Og så har jeg lige fået ‘Gode kasser’ af Louise Mieritz og Louise Hansen. De forsøger i bogen at lægge kønssterotyperne i graven på deres egen humoristiske måde 🙂

  • Reply Ida 26. december 2019 at 21:04

   Jeg har lige haft den vildeste Brene Brown fase og set alle hendes youtubefilm. Gode Kasser ser også ret nice ud og elsker Ditte og Louise. Tak!

 • Reply Louise S 25. december 2019 at 17:08

  Jeg har givet mig selv Birgitte Possings “Argumenter mod kvinder” i julegave, hvor hun gennemgår forskellige argumenter mod kvinders evner og rettigheder gennem tiden. Glæder mig til at få min femi-vrede på, og måske du vil nyde det samme. Ellers er jeg også i gang med Kristian Leths “Håb”, som er god mod klimaangst – men den var du vist i gang med, ikke? Derudover har jeg lige brugt Suzanne Gieses “Moderskab” i mit speciale, som er en gennemgang af moderskabets kulturhistorie og MEGET anbefalelsesværdig! (I samme gerne: Elisabeth Badinter “The conflict”)

  • Reply Ida 26. december 2019 at 21:05

   Tusinde tak Louise! De ryger alle med på listen. Tak!

  • Reply Marie S 28. december 2019 at 23:26

   Jeg har haft “The Conflict” stående i reolen i flere år og har ikke fået den læst – tak for påmindelsen, nu skal det altså gøres!

 • Reply Louise 25. december 2019 at 20:23

  Bill Bryson
  “en kort historie om næsten alt” Videnskabens historie formuleret på en virkelig spændende måde. Derudover bogen “creative confidence” af “ dem fra Ideo, en fin overordnet bog om design tænkning, fyldt med gode argumenter for, hvorfor din faglighed er så vigtig!

  • Reply Ida 26. december 2019 at 21:09

   Har hørt så meget godt om Creative Confidence, men har ikke fået den læst. Det vil jeg gøre nu. Tak:)

 • Reply Nanna 26. december 2019 at 15:54

  Tjek lige tænkepauser
  – en slags “pixi bøger” på 60 sider for voksne om alle mulige emner udgivet af Århus Universitetsforlag..

  https://unipress.dk/bogserier/taenkepauser/

  • Reply Ida 26. december 2019 at 21:10

   Dem er jeg virkelig også glad for. Tak for godt tip!

 • Reply Trine 26. december 2019 at 16:32

  Hjernesmarte børn af Anette Prehn – om hvordan vi hjælper børn (og os selv) til den adfærd vi ønsker, baseret på hjerneforskning

  • Reply Ida 26. december 2019 at 21:15

   Den kender jeg ikke – Tak for tippet.

 • Reply Marie 27. december 2019 at 13:41

  Den er jo efterhånden en så udbredt bog at det måske er helt håbløst at anbefale, men “Jytte fra marketing er lige gået” af Morten Münster er stadig en af de bøger jeg synes er sjov, horisontudvidende og ret let omsættelig til hverdagen, så den nye viden faktisk kommer i spil.
  Derudover er “factfulness” af Rosling en anden bog, hvor hypen er fuldt ud fortjent!

  • Reply Ida 29. december 2019 at 21:14

   Gode bud! Jeg har faktisk læst dem begge (tak, for at foreslå dem – så føler jeg mig ikke som en kæmpe bogtaber:)). Morten Münster har forøvrigt en podcast som til tider er ret ok (og somme tider er lige lovlig hygge-nyggelig og laissez faires).

 • Reply Astrid 28. december 2019 at 18:57

  Jeg arbejder som Product Owner og jeg tænker mit arbejdsområde må ligne din på mange områder. Jeg har været rigtig glad for at læse “Accelerate” og “The Phoenix Project”. Begge bøger har fået mig til at forstå samspillet mellem it(drift), udviklere, sikkerhed og jura meget bedre.

  Accelerate er baseret på forskning i hvad der kendetegner virksomheder, der leverer god software til tiden. De har rigtig meget data bagved deres anbefalinger.

  The Phoenix Project er skrevet som en skønlitterær bog, med udgangspunkt i hvordan Lean- tankegangen kan gøre virksomheder og it udvikling mere effektiv.

  • Reply Astrid 28. december 2019 at 18:58

   Nåja. Så er også Googles bog om designsprints spændende. Stor anbefaling herfra

 • Reply Marie 28. december 2019 at 21:08

  Tilslutter mig lige den anden Marie og siger Svetlana Aleksijevitj, du kan starte med ‘Krigen har ikke et kvindeligt ansigt’ Den bog rystede mig og gjorde et uudsletteligt indtryk. Det er en af de bøger hvor der er et ‘før og efter’ for mig..

 • Reply Marie S 28. december 2019 at 23:24

  Elsker al den inspiration, der kommer i kommentarfeltet!
  Lige et par ideer herfra:
  “Descartes Error” af Antonio Damasio handler om hvordan vi tager beslutninger – en klassiske indenfor lettilgængelig neuropsykologi.
  “The book you wish your parents had read” af Phillipa Perry er smukke råd om og refleksioner over det at være forælder.
  “Cork Dork” er både virkeligt underholdende og en genial måde at lære noget om vin på (synes jeg, der gerne vil lyde lidt mindre som typen, der bare vælger en pæn etiket…)
  Og så en af mine yndlingsbøger: “The War on Women”. En stærk påmindelse om, hvor priviligerede vi er, og om hvor mange kvinder i verden lever (og dør) under frygtelige forhold, kun fordi de er kvinder.

  Kan også anbefale Harvard Business Reviews artikelsamlinger. De er nemme at gå til og altid inspirerende, specielt samlingerne med årets “Must Reads”.

  Hvis du ef til biografier, så er disse rigtigt gode:
  “In Extremis” om udenrigskorrespondenten Marie Colvin, der rapporterede fra de steder, hvor alle andre gav op.
  “Oplyst” af Tara Westover om at vokse op i en familie, der lever udenfor samfundet på alle måder.
  “Who thought this was a good idea?” and Alyssa Mastromonaco om at være kvindelig topchef i Obama regeringen.

  God læsning 🙂

  • Reply Johanne 29. december 2019 at 17:49

   Shit en masse gode forslag. Jeg håber, at Ida får tid til at lave en samlet liste til det håbefulde folk herude, som gerne vil udvikle sig på en Sven Brinkmansk agtig måde

 • Reply Mie 29. december 2019 at 18:28

  Alsså, jeg ved ikke helt, om den falder ind under kategorierne… Men jeg skal læse “Invisible Women: Exposing Data Bias in a World Designed for Men” af Caroline Criado Perez snarest muligt. Og mit gæt er, du også vil synes om den!

 • Leave a Reply