Til kamp mod skærmtiden

Luften omkring mig emmer af en skærmtræthed for tiden. Det fylder i debatsektioner, feeds og nyheder, særligt efter Mattias Tesfaye meldte hans opgør med folkeskolens skærmforbrug.

Jeg selv bliver også rasende, når min syvårige kommer hjem fra skole og siger at han ikke fik spist så meget frokost, fordi klassen så Youtube mens de spiste frokost. Hello fuckfinger til vores skærmkampe herhjemme.

Kort inden jul loggede jeg ud af både Instagram og Facebook og det har hjulpet på hvor spændende, jeg synes min tlf er. Ikke desto mindre er min skærmtid (barsel eller ej) med sine +6 timer om dagen stadigvæk for høj, til at jeg ikke skammer mig over det.

Så nu har min 11-årige niece og jeg lavet en udfordring, for at minimere vores skærmtid. Målet er < 2 timer om dagen. Den starter i dag og her kommer reglerne og vores udgangspunkt. Så kan man jo selv om man vil copy paste og være med, eller om man bare vil le hånligt.

Min niece har selv fundet på, at vi skal lave små film af det, vi har lavet som IKKE foregik på en skærm. Det er selvfølgelig ikke 100% skærmfri zen, at filme de skærmfri aktiviteter, men hey, vi skal jo starte et sted.

Her kommer reglerne.


Ida og Filippas skærmgame

Filippa

2 t 13 min (tlf samtidig med ipad)

7 t 6 min (ipad)

—————

TOTAL: 7 t 6 min dagligt gennemsnit

Ida

5 t 3 min (tlf)

1 t (estimat ipad)

———————

TOTAL 6 t 3 min dagligt gennemsnit

Regler

– Max 2 timers skærmtid om dagen (både ipad + tlf ialt) – dvs: I alt pr uge max skærmtid: 14 timer.

– Man skal være ærlig! Ikke snyde♥️

– UNDTAGEN (dette tæller ikke med i de 2 timer)

 • Lydbøger / Spotify
 • Indstillinger
 • Filippas lektier
 • Ida skrive bog på ipad i google docs og i noter

Perioden er fra Søndag morgen – Søndag morgen.

Præmie

En biograftur med spisning på restaurant.


Pis. Nu må jeg hellere “lægge på” – Min skærmtid for i dag er på 1 time og 41 minutter og klokken er kun 15.30. Vil meget gerne høre jeres idéer til skærmfri aktiviteter og jedi mind tricks til at modstå fristelsen, når telefonen kalder rottehjernen frem (mit nyeste våben er at visualisere Kate Winslet, der i et BBC interview ifbm hendes nye film ‘I am Ruth’, om unges some-forbrug, med klassisk Winsletsk kombination af stamina, stoisk ro og et kvart løftet øjebryn siger “You know. It is possible to just say no”.

Ps. This conversation is not over! Håber I vil skrive kloge, gode ting i kommentarsporet. Det blir jeg altid så utrolig glad for, når I gør.

Previous Post Next Post

9 Comments

 • Reply Emilie 5. februar 2023 at 18:30

  Hej Ida! Dit seneste blogindlæg om skærme gav mig blod på tanden, så nu er jeg gået semiradikalt til værks og har afinstalleret stort set alle tidsrøverapps på min telefon.

  I erkendelse af, at der er funktioner , der kræver internet, som jeg ikke vil undvære, er en dumbphone ikke en mulighed for mig.

  Jeg kan ikke undvære:
  – App til lydbøger
  – Podcasts
  – Spotify
  – Maps
  – Mobilepay og mobilbank
  – Signal (krypteret chat app, som jeg har diverse familiechatgrupper i)
  – Clue
  – Sonos
  – Gmail (den var lige på vippen)

  Shit, det er alligevel mange, når man remser dem op. Men pånær Signal er det alt sammen røvkedelige funktionsapps eller lytteapps, som ikke kræver mine øjnes opmærksomhed på skærmen.

  Jeg har til gengæld slettet:
  – TV- og streaming apps. De blev brugt meget sparsomt før, men nu er det slet ikke en mulighed.
  – Arbejdsmail (for lang tid siden)
  – Linkedin, Instagram (havde ingen andre sociale medier)
  – Diverse spil
  – Alle internetbrowsere, både Chrome og de præinstallerede på telefonen

  Det betyder, at jeg reelt ikke har en skid at bruge min telefon til, og det har klart været browserne, der har gjort den væsentligste forskel. Jeg kan ikke tjekke dr.dk, pol.dk, yr.no, google random ting og falde ned i internetkaninhuller. Kæmpeforskel. Det niver lidt af og til, og jeg er ikke hellig. Hvis jeg fx er hjemme og gerne vil zone ud på nettet, så er jeg tvunget til at finde min computer frem, det er en synlig handling for alle i rummet (modsat den ikke-handling det opfattes som at scrolle lidt på telefonen), og – vigtigst – det er en aktiv, bevidst handling fra min side, som giver mig lige de 30 sekunder, der skal til for at vurdere, om jeg egentlig ikke hellere ville lave noget andet.

  Jeg har før forsøgt med tidsbegrænsning osv, men jeg må indse, at jeg sgu bliver nødt til at fjerne kagedåsen helt.

  Glæder mig til at høre om jeres erfaring!

  • Reply Ida 6. februar 2023 at 11:38

   Waaauw, browserne! Føler lidt mindeksplosion omkring det. Det har jeg aldrig tænkt over, men det er klart også noget jeg tjekker kon-stant. Og det føles jo altid klogt og lovligt, liiiiige at google x,y,z. “hvis jeg fx er hjemme og gerne vil zone ud på nettet, så er jeg tvunget til at finde min computer frem, det er en synlig handling for alle i rummet (modsat den ikke-handling det opfattes som at scrolle lidt på telefonen)”. Tak for dette også. Jeg tror sgu at jeg vil følge i dine fodspor og slette browsere også (argh!)

   I går var min skærmtid faktisk nede og kysse 3 timer – Så jeg fik ikke helt ramt på mit mål om max 2 timer, men dog stadigvæk en kæmpe forbedring i fht 5-6 daglige timer.

   Dog har jeg det ret stramt over ikke at “udkomme” på instagram (…tro mig, jeg kan godt selv høre det!). Så jeg overvejer faktisk at lave en eller anden form for organiseret kontor-ting omkring IG. Fx. at have appen på min iPad (med tastatur, som jeg bruger som computer) og så bare lige poste derinde hver gang jeg fx har skrevet et blogindlæg (indsæt smiley der smiler stift). Men så kommer problemet bare, som er at modstå behovet for at tjekke kommentarer og likes hver 2. minut.

   • Reply Emilie 7. februar 2023 at 8:10

    Ja, ikke!? Det var også en kæmpe øjenåbner for mig. Det handlede om at finde frem til en løsning, hvor jeg ikke har noget at give mig til på telefonen, og med internet og browser var der ALTID noget at give mig til.

    Bonus er, at når jeg fx er ude i det offentlige rum, så laver jeg det, jeg nu laver. Tidligere googlede/ordnede jeg ting i metroen, på løbeturene, inden jeg hentede børn osv. Bestilte tandlægetider, tjekkede en opskrift til aftensmad, googlede noget med Timothy Chalamet, tjekkede vejret … en lang strøm af mærkelige små mere eller mindre nødvendige gøremål, som jeg pressede ind alle mulige mærkelige steder. Nu gør jeg det på min computer i en samlet pakke, og det føles meget rarere. Udfordringen er at huske det, fra jeg kommer på det, til jeg rent faktisk sidder med computeren, men det må vel være godt for hukommelsen på en eller anden måde 😀

    Jeg kom først på IG for et års tid siden og bruger det meget lidt, så jeg føler ikke, jeg går glip af et fællesskab eller af at udkomme derinde, men jeg kan levende sætte mig ind i, at det ville være så hårdt at give op . Også fordi der jo er SÅ MEGET lækkert og reelt godt at hente i det fællesskab. Håber du finder en løsning. Det med at gøre det til en kontorting, lyder ikke helt dumt.

  • Reply Astrid 6. februar 2023 at 19:22

   Uhh ,den med browseren er SÅ oplagt, men jeg har slet ikke tænkt over muligheden før. Den skal jeg have afprøvet.

   Det bliver noget med at adskilde job og fritid i 2 telefoner. Jeg arbejder med selvbetjeningsløsninger en af landets største finansinsitutioner, så en browserfri arbejdsmobil er ikke en mulighed.

   • Reply Emilie 7. februar 2023 at 8:11

    Jeg har aldrig selv haft to mobiler, men tror, det kan meget godt! HEld og lykke med det browserfri mobilprivatliv <3

 • Reply Ditte 12. februar 2023 at 8:24

  Tak Ida – for dine super gode, velskrevne og altid ærlige indlæg om svære emner (jeg har fulgt med i flere år på sidelinjen, men min første kommentar). Mit skærmforbrug har været min største dårlige samvittighed siden jeg blev mor for første gang for 11 år siden (bare når jeg skriver det …). 3 børn i alt, herunder en efternøler på 1 år, så er status det samme; jeg bruger alt, alt for meget tid på indholdsløst scrolleri. Kan genkende noget du skrev i et tidligere indlæg om, at det jo godt kan være, at den lille måske ikke berøres af det når hun er optaget af andet end mor, men jeg går jo selv glip af en hel masse babytid. Har prøvet mange forskellige tiltag, men har aldrig overvejet at man kunne slette browserne. Jeg har jo en computer og familiens IPad, så hvis jeg vil holde mig, bevidst, opdateret, er der jo masser af løsninger. Så farvel Safari m.v., jeg glæder mig næsten.

  • Reply Ida 13. februar 2023 at 20:10

   Kære Ditte
   Hvor er jeg glad for at du så skriver! Kommentarer er en kæmpe del af glæden ved at blogge. Så tak:) Jeg selv er alt for dårlig til at kommentere på indlæg, men vil prøve at blive bedre, for det er sgu en dejlig lille “kvittering” at få.

   Jeg er også klar på at slette browserne som anbefalet her i tråden. Gør det sgu nu. Stay tuned!
   (…og så skal jeg måske også bare leve med at have behov for en eller anden grad af eskapisme i vores liv? (- men freaking ikke 5 timer om dagen!))

 • Reply Mia 12. februar 2023 at 19:04

  Og hvordan er det så gået?
  Jeg ligger på ca 2 timer dagligt og synes det er meget! Men jeg ved sq ikke helt hvad al den tid går på Det hjalp gevaldigt da jeg før jul afinstallerede insta! Men hvad er det så nu….

  • Reply Ida 13. februar 2023 at 20:07

   Det er gået sindssygt dårligt! Som om at det ligesom blev værre af at lave den freaking challenge (men tilgengæld var min niece for sej, og det var trods alt det vigtigste). Måske jeg lige skriver et blogindlæg om det.

  Leave a Reply