Ferietip fra et ø-lejr barn

I start-halvfemserne var min mor ret meget på røven. Nyskilt, studerende og lige flyttet ind i en lille lejlighed i Helsingør med min søster og mig.

En dag faldt hun over en folder fra Ø-lejr Bevægelsen. Og et par uger senere stod vi på en vindomsust mark på Omø. På en ø-lejr med temaet  “Sang, dans og musik – Med et stænk af romantik”. Jeg var 5 år. Og vi sov i store, mørkegrønne militærtelte, badede, drak varme sodavand, dansede folkedans, spiste is på havnen og legede på markerne.

Sommer ind og sommer ud.

ø-lejr
8 år senere var det noget med at smugle gamle Brio’s cigaretter og en elefantøl med ned bag sommerhusene. Lege S, P eller K i materialeteltet og være forelsket i Benjamin. Og pludselig sagde han K, og vi tantekyssede i 15 surrealistiske sekunder.

3 år senere, da jeg var blevet efterskoleintrovert, lærte jeg ham at spille guitar. Nothing Else Matters, Knocking on heavens door og Stairway To Heaven (jeg var faktisk ret god til at spille guitar dengang før internettet).

Til sommer skal jeg afsted for 24. gang. Og jeg blir så glad af at tænke på, at mine drenge skal have lige så mange fede somre på ø-lejr, som jeg har haft.

ø-lejr

Så. ..Trommehvirvel/fanfare/tarzanbrøl: Hvis man nu ikke ved hvad man skal lave til sommer, og godt vil prøve at leve en uge i det fri, uden wifi, strøm og vægge. Og måske ikke har vildt mange penge. Eller også har man mange børn. Eller også kan man bare godt lide natur og mennesker. Så kan man jo prøve at tage på ø-lejr.

Jeg glæder mig i hvert fald til at pakke guitar, telt og svømmefødder lige om lidt.

Kh Ida

PS. Og nej, man blir ikke sendt hjem hvis man godt kan lide at barbere ben. Eller gå i bad. Eller har en smartphone. Engang på Lyø, så jeg en mand som konsekvent bar et lokum ud midt på en blomstermark, og sad der hver gang han skulle lave bummelum. Og jeg tror nok at han fik en reprimande, om at det er ca. 40 år siden, vi stoppede med den slags.

ø-lejr

Previous Post Next Post

15 Comments

 • Reply Maj 23. maj 2017 at 9:33

  Vi har toilet på marken på Lyø. Med fin udsigt over havet. Og det er stadig så vidt jeg ved kun en mand der bruger det 😉

  Stadig den bedste mest fantastiske måde at holde ferie på.

  • Reply Ida 23. maj 2017 at 13:22

   Åh, det var vældig grænseoverskridende for mig, kan jeg huske:)

 • Reply Martin Hansen 23. maj 2017 at 14:03

  Helt seriøst vidste jeg ikke bedre kunne det være mig selv der havde skrevet den. Det passer bare så godt (og som Lyø lokumstømmer kan jeg sige toilettet er der men det bliver sku højst brugt af en person)

 • Reply Tine 23. maj 2017 at 14:56

  Åh det var tider :-). Drømmer mig tilbage og ja huske stadig tydeligt turen med Brios cigaretter og elefant øl 🙂 god times. Ønsker dig alt vel og god tur. Mvh omø Tine

 • Reply Med snuden hjem. - Idabida 30. juli 2017 at 22:15

  […] endnu mere genial og tiltrængt (fyi tog vi vores del af tørnen rent vejrmæssigt, da vi var på ø-lejr med 2 børn under 2. I telt. I […]

 • Reply Louise 6. juli 2018 at 11:16

  Faldt lige over dette indlæg i forbindelse af research om ø lejr ferie. Som jeg godt kunne tænke mig at prøve. Har altid camperet meget, og tror det vil være i min og min families ånd, (plus det med miljøet jo) men til næste sommer har vi nok, udover en 3årig, også en lille 4 måneders ish baby. Kan man være på ø lejr med sådan en lille en, eller blir det for bøvlet? Tænker ikke så meget på bleskift og det rent praktiske, men mere det med at man jo nok er lidt kørt over af træthed, og ammer osv. Og i så fald, gir det så mening at finde en ø lejr, hvor man kan have eget telt med?

  • Reply Ida 7. juli 2018 at 10:49

   Du lyder ret sej – så hvis du ikke er bange for at sove i telt og mørke om aftenen, vil jeg sige at der ikke er den store forskel på camping og ølejr. Der er en masse børn og din 3 årige vil garanteret elske det! Jeg havde selv Otto på 4 mrd med sidst, og prioriterede at have barnevogn med til ham, som han tog alle sine lure i. Det fungerede så fint. Håber du tør at give ølejr et skud om ikke andet så bare et par dage – vi har stadig et par ledige pladser tilbage på Omø uge 28;)

  • Reply Ida 14. juli 2018 at 20:54

   Ej, jeg tror mit svar er blevet slettet:( Prøver lige igen: Det er vildt hårdt og intenst at være afsted men også helt vidunderligt! Min snart 3-årige havde en kæmpe fest i år og fik virkelig skabt relationer – vi så ham nærmest kun når vi skulle spise og sove. God ide at have eget telt med – det er et dejligt lille fristed når det hele blir for stort socialt. Overvej også en familie ølejr med mange andre børn og et sted med en strand man kan trække sig hen til.

 • Reply 25 år Niller... Hvad et kvart århundrede med ølejr har lært mig - Idabida 16. juli 2018 at 0:43

  […] Min familie og jeg er lige kommet hjem efter en uge på ølejr. Samme sted (Omø) og same procedure as every year, James: Uden strøm. Uden ure. Uden mure. Men til gengæld med alt muligt andet – ørentviste, nærvær, frustration, kærlighed, for lange fællesmøder, irritation og fed lykke. I dag under tøjvask nummer tohundrede, gik det op for mig, at jeg faktisk havde 25 års jubilæum i år. 25 år! Det er jo helt objektivt set, for vildt. Og det fik mig til at tænke på, hvad jeg egentlig har lært af at være på ølejr, siden jeg som 7-årig stod der på en græsmark med min mor og søster for allerførste gang (som jeg forøvrigt også har skrevet om her). […]

 • Reply Vivian Rosamunda Laurine 11. august 2018 at 12:54

  Hej.
  Jeg har været på ølejr i 10 år siden min skilsmisse og da Asta var med første gang var hun 5 år . Vi har været på Skarø , Drejø og et smut forbi Lyø. Der er meget forskel på ølejrene. Mine 2 ældste elskede den rytmiske uge på Lyø hvor der var gang i den. Asta og jeg holder os til de 2 første , helst mindfulness ugen på Drejø, man skal være hurtigt ude, for den bliver udsolgt på få minutter. Og Asta syntes det er den bedste ferie form.

  • Reply Ida 19. august 2018 at 20:57

   Hej Vivian! Hvor fedt at høre fra en garvet ølejrgænger!! Jeg må også indrømme at jeg hører til ovre i kategorien der bedst kan lide de afslappende lejre❤️

 • Reply Svaret er ja - Idabida 28. juni 2019 at 13:19

  […] til sommerferie om 3 arbejdsdage? Ferie som starter med Roskilde på Onsdag? Og så morpher over i ø-lejr? Og så en uge i Spanien med venner og pool? Og *så* en uge i […]

 • Reply Daniel Lønborg Bramsen 5. august 2023 at 17:48

  Hejsa
  Jeg har lige siddet og glædet mig over at læse alle de skønne indlæg om ølejr… omend de er nogle pr gamle!
  Jeg har netop i år genoplevet ølejren på Omø… ikke som deltager, men som besøgende med kone og unger på slæb.
  Jeg var på lejren i 1986 som 6 årig med min mor, dengang var det folkedans og dansk spillemandsmusik der var i fokus. På lejren mødte jeg Leif, en flink mand fra Jylland,som jeg hurtigt blev meget glad for. Min mor var åbentbart enig, for tre måneder senere flyttede hun og jeg fra Fyn til Djursland, og sommeren 87 var det ølejr på Lyø… denne gang som “bryllupsrejse”.
  Idag 36 år efter priser jeg mig lykkelig for den tur til Omø, uden den havde jeg ikke fået min helt fantastiske stedfar som i høj grad har formet mig til den jeg er!
  Det var med denne følelse af taknemmelighed at jeg i år trak familien med til Stigsnæs for at tage en tur til Omø… når vi nu alligevel var på ferie i Sydsjælland.
  Det var TOTALT dejavu for mig at træde ind i lejren og som det første møde duften af de gamle telt… . PUF, og så var jeg pludselig 6 år igen…. SÅ vildt!
  De bedste hilsner fra Daniel, 6 år (i 1986) 😅

  • Reply Ida 13. februar 2024 at 19:08

   Hold op en dejlig besked! tak for at skrive – Og måske vi ses på Omø engang 🙂

 • Reply Leif Bjørn Lønborg 5. august 2023 at 20:01

  Så flot en beretning Daniel.
  Jeg mindes også denne dejlige ferietur på Omø.
  Kærlig Hilsen Leif

 • Leave a Reply