Skriv

Skal vi bytte skrivetricks? Her er mine 3 anbefalinger

I weekenden var vi i Liseleje og mit sommerhus puller seriøst the big guns nu. Roser der skyder og en have i konstant grøn blomstereksplosion – åh, hvor er det dog dejligt. Mine kusine fra Berlin var på besøg med hendes unger og vi løb alle sammen rundt i vild ekstase i tre dage. Billedet er af min søde lille niece, Luna, yours truly og en unavngiven plastichummer.

I dag har jeg fri og sidder på en café og skriver på den der bog jeg allerede har fablet lidt om. Jeg har længe tænkt at jeg skulle skrive lidt om min (ufatteligt rodede) skriveproces, og netop alt det der er rodet ved den. Men så kan jeg ikke overskue det fordi det er så …rodet. Dumt. Og så får jeg også lidt forfatterangst over alle de rigtige forfattere og min idé om deres imponerende, kreative, det-sker-lissom-bare-proces: Må man overhovedet skrive om at skrive, når nu man faktisk ikke rigtigt kan finde ud af det? Men nu gør jeg det altså. Det kunne jo være, at der var andre der er i gang med at skrive på noget, eller som bare er super wiz med ord – så kunne vi måske snakkes lidt ved i kommentarsporet?

I hvert fald kan jeg fange an med at sige, at det der har fungeret godt her i første del af min første fiktionsprosa-ish skriveproces har været at:

 • Læse Pablo Llambías “Skrivning for begyndere”
 • Bingelytte til alle afsnit af Anne Glad’s podcastserie “Bogselskabet”. Kan f.eks. anbefale afsnittene med Peter Høeg, Sofie Jama, Olga Ravn, Katrine Marie Guldager, Line Knutzon og Helle Helle (TILFØJELSE: Woah! Og Vita Andersen! Seriøst. Bare alt ved Vita <3 Og Morten Pape og Hanne Højgaard Viemose. Uhm!)
 • Lytte til Gyldendals redaktør-special med Johannes Riis – Og at opstøve sådan cirka alle samtaler med Ib Michael om at skrive.

Efter lang tids pendlen frem og tilbage skriver jeg nu fast i Google Docs, så jeg også har teksterne (jep. Flertal. Tror jeg har ca 15 igangværende dokumenter – ok uoverskueligt) på min telefon. Her cirka en måned siden jeg gik i gang med at skrive “på noget”,  er jeg der, hvor jeg efterhånden har nogenlunde styr på selve hovedhistorien og fortællestilen (nutid og jegfortæller). I lang tid holdt jeg stædigt fast i en altvidende fortæller (jeg ved ikke engang om det er det rigtige ord?) og datid. Men ordene kunne simpelthen ikke flyde på den måde. Jeg aner stadigvæk ikke hvordan det hele skal ende, men nu ved jeg da, hvad det skal handle om. Har skrevet ca. 10 sider som er ret meget i øst og vest, men der er en hovedidé som jeg kan mærke jeg har lyst til at skrive om og forsvinde ind i.

Som konstruktiv overspringshandling til når jeg går i stå og hader det jeg skriver for meget, har jeg lavet en keynotepræsentation (samme som Powerpoint på pc), hvor jeg laver billedcollager og stikord til hvert afsnit af fortællingen: Så kan jeg stadigvæk arbejde, men slipper for ordene. Jeg kan også anbefale at cykle og indtale memo’er når tastaturet driller. Så om aftenen sidder jeg med et glas rødvin og transkriberer og føler på den måde, at jeg får en masse – lidt mere frie – ord forærende.

Nå. Nu er det 18 minutter siden, jeg skulle have hentet Otto, og om 14 minutter har jeg en Pas-tid hos Borgerservice. Og det illustrerer egentlig også min skriveproces meget godt.

Life.

Previous Post Next Post

12 Comments

 • Reply Belinda 12. juni 2019 at 12:35

  Kære Ida. Jeg har fulgt din blog længe. Siden jeg selv var barsels-mor til pseudotvillinger… der var du virkelig sendt fra himlen. Tak.
  Nu får du den her, der efter min mening gælder i alle livets aspekter, men nu spurgte du lige om det, den er skrevet til, nemlig at skrive:
  https://therumpus.net/2010/08/dear-sugar-the-rumpus-advice-column-48-write-like-a-motherfucker/

  • Reply Ida 12. juni 2019 at 18:23

   Åh, verdens bedste anbefaling! Tusinde tak – også for meget dejlig besked. Tak!

  • Reply Ida 10. oktober 2021 at 18:33

   Tak for anbefalingen, Belinda. Den er virkelig fed! Første gang jeg så din kommentar (for freaking 2 år siden!) hoppede jeg direkte over i linket, så fik ikke skrevet tak. Har nu lige genlæst den og selvom jeg lige skal overkomme hendes nedladenhed (sweat pea, honey bun osv.), så er den nice. Skriver nu Humility og Surrender med store bogstaver på mine børns tavle.

 • Reply Maude // skøreliv.dk 12. juni 2019 at 16:18

  Er fem fimrehår fra at kaste mig ud i skrivningen sådan for alvor – og jeg bruger OneNote – det fungerer max! Men måske det gør det samme, som keynotepræsentationen gør for dig?

  • Reply Ida 12. juni 2019 at 18:24

   Jæææææs, vi gør det sammen <3 ! Kunne godt forestille mig at onenote faktisk var bedre - Nu du siger det... Men bruger desværre mac og ved ikke helt om det dur på den. Det må jeg lige prøve.

 • Reply Trine 13. juni 2019 at 5:49

  Hvor er det smukt at læse, at du er kommet i gang med at skrive fiktion. Det lyder, som om du gør alt det rigtige – og skriver, selv om du ikke har tid. De fleste tænker, at de skal have tre måneder fri og have ro for at kunne skrive – og så bliver det aldrig til noget. Jeg kan bare sige, at jeg glæder mig til at læse det. Som læser af din blog er det helt åbenlyst, at du også kan skrive fiktion. God arbejdslyst!

  • Reply Ida 17. juni 2019 at 17:25

   Tusinde tak Trine! Det betyder meget at DU skriver det. Tak. Jeg hørte lige Hanne Viemose(?) beskrive sin skriveproces i Bogselskabet – og jeg synes det var virkelig dejligt at hun siger at hun skriver mens hun går og kører bil. At tastaturet ligesom kan lamme hende. Jeg synes mange af mine sætninger kommer når jeg cykler og så har jeg glemt dem igen inden jeg når hjem.
   Men Gud hvor er det dog svært at finde på ting! Jeg kan kun tage af hovedstolen.. Har du et trick til at få ild i fantasien?

   • Reply Trine 17. juni 2019 at 20:08

    Jeg synes ofte, at en løbetur kan løse mine problemer (det her jeg skrevet om her: https://trine.bundsgaard.net/2018/11/guide-til-kreativt-loeb-kondi-med-kreativ-sideeffekt/)

    I forhold til ikke at bruge hovedstolen: Jeg opfatter det som en slags leg – og jeg forestiller mig, at jeg er en anden. Det er faktisk ret tæt på den måde, børn leger: Og så sagde vi, at jeg var moren … Og nu lyder det lidt uhyggeligt – men jeg hører faktisk en stemme – eller en tone måske. En måde at tale på, når jeg er godt i gang med et projekt. Det er jo en lille smule grænseoverskridende at give sig selv lov til at være en anden på den måde – men jeg synes, det virker. Måske kan du også finde et billed af din hovedperson og bruge det til at blive klogere på, hvordan han/hun ville opføre sig: Er hun sådan en, som går i panik og råber op? Eller løber skrigende bort, hvis der dukker udfordringer op? Kan hun klare det selv? Eller vil hun flirte sig til at få en anden til det? Hvad er din hovedpersons projekt? Og hvad vil hun gøre for at få det gennemført?
    Den slags spørgsmål er gode at stille sig selv. Og det er også i orden at skrive noget hø. Man kan jo altid rette og smide ud … Rigtig god fornøjelse 🙂

 • Reply Astrid 13. juni 2019 at 11:39

  https://www.youtube.com/watch?v=Pb5oIIPO62g jeg kan anbefale denne her ret fint talk om kreativitet, fordi alle de der myter om kunstneren der sidder i sit tårn og arbejder isoleret og bare pumper gode ideer ud konstant virkelig bliver dræbt her 🙂
  OG så bogen “Kunsten at være kreativ” af Julia Cameron – som er en salgs system, til at få en dybere kontakt med sin indre stemme/kreativitet/forfatter <3

  • Reply Ida 17. juni 2019 at 17:22

   Taaaak!

 • Reply 998 more to go 3. juli 2019 at 17:47

  […] mere sammenhængende? Vel? Eller hvad? Og i så fald, hvordan gør man så det? Jeg tænker på, om Ida ved det, for hun kastede sig jo ud i projektet før […]

 • Reply Halsbrand La Vista Baby - Idabida 18. juli 2019 at 10:44

  […] må vige for natten’ af Delphine De Vigan) og endda får jeg også skrevet en del på mine små hobbyting. Det er så dejligt efter en hel måneds […]

 • Leave a Reply