Moderne stofbleer – en skeptikers guide

Da jeg fik børn åbnede der sig to dimensioner: en i forhold til kærlighed/smerte og en i forhold til affald; et stort sort hul af plastic, poser, bleer, emballage og mad. Selvom jeg overraskende velvilligt har ofret en stor luns af min miljøsamvittighed på moderskabets hellige alter, vil jeg gerne blive bedre til at lave små indsatser hvor jeg kan.

Lad mig bare sige det med det samme: At vælge moderne stofbleer i stedet for plasticbleer, hører ikke til i kategorien “lille indsats”. Ikke alene kræver det et stort forarbejde, det kræver også en zen-agtig tilgang til at vaske dem, hænge dem til tørre og pakke dem.

Derfor har jeg valgt moderne stofbleer

Men spørger du mig om det er det værd? Ja! Det synes jeg faktisk at det er. Og derfor vil jeg godt ofre et blogindlæg på at slå på tromme for moderne stofbleer. Jeg har nemlig følt mig meget alene med beslutningen blandt venner og familie. I mit hormonelle hoved har jeg nok i virkeligheden fejltolket folks nysgerrighed som en dom over at jeg ville udsætte mit barn for noget så “ulækkert” og “uhygiejnisk” som stofbleer. Spørgsmål om han nu ikke ville få rød numse og svamp og om ikke jeg ville få stress over alt det ekstra vasketøj. Og hvordan skulle vi dog få vasket de brugte bleer og hvad med vaskemaskinen og, og, og…

Mest af alt handlede det nok om mine egne fordomme og evige angst for at være anderledes end alle mine venner. Helt ærligt. Jeg er ikke så stolt af at indrømme det, men jeg kan godt have en tendens -især som mor- til at ville have den samme Ida Isager pusletaske, Paraplyklapvogn, camcam sengetøj… som alle andre.

Men samtidig kunne jeg ikke slippe følelsen af at smide bleer ud. Hvor – undskyld mig – sindssygt jeg synes det var at slæbe dyre bleer hjem, bruge dem i 2 timer for så at smide dem ud igen. Jeg følte at det var en engangs-vane jeg var blevet påduttet af nogle markedskræfter, som jeg egentlig havde ret meget lyst til at gøre op med.

Forskellen på en “moderne stofble” og en “gammeldags stofble”

Lad mig starte med at slå fast at en “moderne stofble” intet har at gøre med gammeldags stofbleer (de store bomuldsstykker/gylpeklude).

En moderne stofble består af en “skal” (også kaldet pull-cover eller bare cover), med den funktion at holde fugten inde i bleen og holde dens overflade tør. Det er vigtigt at man vælger en skal med en pasform som passer til sit barn. Slanke babyer har jeg hørt skulle passe godt til fx Bambio Mio. Og til små tykke børn (som dem jeg producerer) har jeg haft gode erfaringer med Little Lamb’s lommebleer og Anavys ai2 med velcro (men de er lige små nok).

Sidespor om at bruge gammeldags stofbleer og bindebleer

De gammeldags stofbleer brugte vi til Otto de første par uger, da han var helt lille, ny og boney. Vi foldede efter anvisning fra min kloge mor (og youtube) og lukkede den med en moderne blesikkerhedsnål.

Fra han var 0,5 mrd – ca. 3-4 mrd brugte vi bindebleer. Det har jeg skrevet et helt indlæg om her. Det fungerede sindssygt godt for os.

Det gode ved bindebleer: De holder tørt, er 100% formbare efter din meget hurtigt voksende baby, helt fri for kemi og superabsorbanter (de er lavet af økologisk bomuld) og man kan justere sug alt efter hvor meget babyen tisser. Og så er der ingen skarpe kanter mod den lille nyfødte, nutti hud.

Det besværlige ved bindebleer: Et show at holde styr på snorene i vaskemaskinen og så er de skidebesværlige at pakke. Også lidt besværligt at give den på i starten, men det tog ikke mange dage at få taget.

Nå. Det var et sidespor.

Tilbage til moderne stofbleer. Udover “skallen” består en moderne stofble af indlæg. Man bruger ofte flere ad gangen (det hedder at man “booster” sin stofble) og deres funktion er at suge (tis) til sig. Populære indlæg kan være i materialer som hamp (lidt stive, men suger godt) eller bambus (lidt blødere, men med mindre sugeevne).

Otto i en ai2 Anavy stofble

Kombinationen af skal og indlæg munder ud i et væld af valgmuligheder. Her er et par af de mest populære:

 • “Lommebleer”, hvor indlægget lægger seperat i en lomme der er syet fast i skallen. Dem bruger vi fordi de er blandt de billigste på markedet (ca. 80kr/stk) , de har en nogenlunde kort tørretid (ca. 12-18 timer – vi har ikke tørretumbler (desuden ryger miljøhensynet hvis man bruger tørretumbler, da man skal regne med at vaske ca. hver 2-3 dag) og så er de nemme at lægge på vores barn.
 • “all in one” (aio) hvor indlæggene er syet fast i skallen. Dem fravalgte vi pga prisen (en ny koster ca. 200-260kr/stk) og den længere tørretid (fordi de ikke kan skilles ad)
 • all in 2 (ai2) hvor man knapper indlæggene fast i skallen (dem har vi et par stykker af, og vi er glade for dem, men til prisen (170kr/stk fra nye) vil jeg sige at man får mere value for money ovre i lommebleerne.
 • “Formsyede bleer”, som er en frotté- eller bambusble, som kræver en blebuks enten af uld eller pul udenpå (det prøvede vi allerførst. Og det fungerede bare slet ikke – så jeg har nogle new-born du godt må få, hvis du selv gider hente dem;))
 • Læs mere om variationerne på webshops som F.eks. Ko og Ko og mini-E. Det er individuelt hvilke bleer der passer og derfor vil mange webshops forsøge at prakke dig en lånepakke på med forskellige mærker og typer. Personligt fik jeg både stress og koldsved af tanken og valgte at snakke med folk om deres erfaringer i forskellige Facebook-grupper i stedet (det er også lidt stress, men i det mindste er det gratis. Der er et virkelig stærkt community indenfor stofbleer og folk er virkelig flinke til at hjælpe og svare på spørgsmål).

Hvilke typer moderne stofbleer vi valgte (og hvorfor)

Vi valgte at købe 15 Little Lamb lommebleer secondhand af en barselsveninde. Mest fordi de var billige, alsidige og jeg havde læst mange gode erfaringer om dem. Hvis man vil købe dem fra nye, så hold øje på Little Lambs facebookside med hvornår de holder udsalg – det er dumt at give fuld pris. Stofble-webshops er (ret ironisk) også vilde med Black Friday, så der kan man også få stocket op, hvis man ved hvad man vil have.

Derudover købte jeg 5-6 Anavy Easy ai2 bleer fra nye (til 169kr/stk). De er produceret i EU og af bæredygtige materialer og kommer i de fineste mønstre. Indlæggene er desværre efter et par vaske blevet lidt stive og så sidder de ikke vildt godt på mit barn. Så lige for tiden smider jeg en disana uldblebuks ud over for at det holder helt tæt. Anavy forhandles her (ikke et reklamelink).

Her bor vores stofbleer! Fra øverste venstre hjørne er hjemmelavede frotterundeller klippet ud af et par gamle håndklæder. De fungerer vildt godt! For ekstra luksus, så læg dem dobbelt og sy sammen med zigzag på en symaskine. Øverst i midten er en Disana lanoliseret uldblebuks. Resten er en blanding af Little Lamb lommebleer og Anavys ai2 bleer.

Vi har i alt ca. 20-25 stofbleer. Det vil mange nok mene er for lidt, men vi bruger også engangsbleer når vi er på tur, om natten og når jeg smelter sammen og får lyst til at skyde mig selv af træthed, så for os er det helt perfekt.

På billedet mangler en meget vigtig sidste ingrediens, nemlig de engangslinere af rispapir som ligger inderst mod barnets hud og som man, så let som at skifte en engangsble, ruller sammen og smider i toilettet når barnet har lavet stort. Resten af stofbleen og frotte-rondellen ryger ned i en lukket blespand med en wetbag. Der ligger den et par dage og så smider man bare hele wetbag’en med bleer i sin vaskemaskine og vasker normalt. Seriøst. Hvis du er nået helt hertil så (for det første: Wauw!) er det vitterligt ikke mere en lortetjans at stå og skifte en stofble end det er at skifte en engangsble. Det lover jeg! Det er når man vasker og samler dem at jeg lige skal stå og tænke lidt over livet og at alt ikke altid behøver gå så hurtigt som muligt.

(Tilføjelse:) Tænker her på den opblomstring f.eks. slow food bevægelsen har fået; Hvordan fødevarer er gået fra noget der bare skulle laves og helst i en fart, til at være noget vi virkelig nørder og nyder at dyrke sammen. Gastromænd og -kvinder køber sous vides og langtidskoger kød for at holde på vitaminerne, vi vacuumpakker, koldhæver, gror surdeje (jeg har selv en og lets be honest, den er sgu lidt en kælling en gang i mellem) og kaffe! Det er slet ikke unormalt lige at begynde en kop kaffe med at male bønnerne(!), fordi det bare smager (indsæt helt glad og overgearet gasto m/k smiley) SÅ meget bedre end formalede bønner. Giver sammenligningen mening? Jeg har selv en pissedyr pastamaskine, og jeg har også stået og lavet rullepølse i slag. Så tre fingre peger på mig selv her. Det var også bare en sidebemærkning.

Ikke mindst skal jeg – når jeg pakker lommebleer – sende en mental highfive til mig selv over alle de engangsbleer som jeg ikke slæber op og ned fra 4. sal.

En lidt up-beat, og forhåbentlig ikke alt for hellig afslutning

Præmissen for det her indlæg var faktisk at det ikke måtte være moraliserende, så her kommer en forhåbentlig bare lille smule up-beat finale: Jeg elsker engangsbleer og synes det er genialt og smart og godt fundet på. Og jeg er på ingen måde ude på at dømme nogen som helst – hell, jeg bruger både engangsbleer her i Thailand og om natten og til Kurt! Men jeg synes bare at man skal vælge sine bleer med omhu og på et oplyst grundlag.

Det her blogindlæg er forøvrigt det allerførste i rækken af i alt 12 indlæg om mit forsøg på at prøve at leve mere minimalistisk i 2018. Hvis man vil læse mere om grunden til det, så kan man læse mine spæde tanker om minimalisme her.

Og SE lige en sød lille tilsandet stofblerøv på vej hjem til sin mor i Thailand..

Previous Post Next Post

11 Comments

 • Reply Tanja 17. januar 2018 at 18:46

  Du sælger stofble-idéen supergodt!
  Jeg har tre børn og sidder helt og ærgrer mig over at det ikke bliver aktuelt for mig. Faktisk har jeg tidligere i livet overvejet stofbleerne, men opgav, da det var for uoverskueligt at finde rundt i – jeg tror dit indlæg får mange til at overveje 😉
  God ferie forøvrigt!

 • Reply Marie S 17. januar 2018 at 21:05

  Du er så sej Ida! Vi bruger engangsbleer, fordi jeg slet ikke har kunnet overskue stofbleer, men nu får jeg lidt lyst til at prøve 🙂 tak for den detaljerede, dygtige gennemgang og for at inspirere i stedet for at formane, det føles som at få et godt råd af en veninde.

 • Reply Maja 18. januar 2018 at 7:47

  TAK! Jeg overvejede det kraftigt, men fandt markedet og mulighederne uoverskuelige – og derudover så min kæreste MEGET træt ud, da jeg foreslog det.. Næste gang presser jeg hårdere på med hjælp fra dette oplæg!

 • Reply Benedikte 18. januar 2018 at 8:43

  Så fint et indspark altså. Jeg læste din første beskrivelse af stofbleer, da jeg blev gravid og blev helt inspireret og glad. Så fandt jeg ud af at der var tvillinger inde i mig og så blev det – som alt mulig andet – helt uoverskueligt. Men jeg håber, at andre kan finde vej dertil – jeg vil i hver fald henvise til dig, hvis nogen så meget som ånder ‘stofble’ i min nærhed. Et spørgsmål til vatrondellerne: det virker lidt mere overskueligt, men hvordan gør du helt konkret efter brug? Vasker du bare sammen med alt andet vasketøj eller har du et smart system? Vi har et 1m badeværelse, så opbevaring og tørring er lidt et issue. Tørring? Er det et ord?

  • Reply idabida 30. januar 2018 at 13:09

   Hej Benedikte! Tillykke med dine tvillinger og tak for roserne! Frotterondellerne er desværre kun nemme hvis man bruger stofbleer, da man så kan bruge dem præcis som vatrondeller til alm bleer – altså hvor man, når man er færdig med at tørre sin baby bare efterlader rondellen i stofbleen og smider det hele i vasketøjskurven. Jeg sværger, det blir rent af 60 grader (og en gang i mellem 90)! Jeg vasker bleer og rondeller for sig selv – det tror jeg nok er bedst. Og i fht tørring(!) så ville jeg ønske jeg havde et smart system. Desværre! Vi har bare altid et stativ stående i stuen. Kh Ida

 • Reply Susanne 19. januar 2018 at 7:51

  Jeg har en veninde, der kørte stofbleer (og kun det) med tvillinger (de havde i øvrigt kolik, men det er et sidespor). Jeg tror, jeg blev afskrækket, og selvom jeg er all in for at downsize på babygear (hvor det jo ikke er svært at se, at det for tiden kører fuldstændig forbrugsamok – ofte under påskud af at være miljøvenligt, øko, svanemærket og “mildt”!), så blev det ikke på bleerne, jeg satte ind. Når det er sagt, så er jeg fuldstændig vild med indlægget, og tonen i det, som er så umoraliserende og alt andet end bedrevidende, at du skulle have en præmie!

  • Reply idabida 29. januar 2018 at 15:07

   Ejmen SO true! Jeg har en solhat til Otto i øko bomuld. Den hedder seriøst “pure pure” fordi eet “pure” er ligesom bare ikke nok, vel? Åh altså. Men tusinde tak! Hvor er jeg glad for at du kunne lide indlægget – det ER min præmie, jo. Tak!

 • Reply Kirstine 24. januar 2018 at 10:20

  Mange tak for et herligt overskueligt indlæg. Vi valgte selv stofbleer fra (eller jeg gjorde, tror ikke min kæreste ved de findes :-)), fordi der var så meget andet, vi skulel have styr på med barn og bolig osv … Men jeg DØR lidt over alt det plastik, der ryger i blespanden hver eneste dag. Det. Er. Jo. Frygteligt.
  Og så læste jeg på et tidspunkt, at man i USA har været nødt til at oprette ‘blebanker’, fordi fattige familier ikke har råd til bleer med infektioner og fravær fra dagpleje (og dermed job) til følge. Jeg ved ikke om stofbleer er bedre, men den nuværende model er ikke skide (!) bæredygtig.

  • Reply idabida 29. januar 2018 at 15:01

   Selvtak! Er bare så glad for at det kunne inspirere! Jeg forstår SÅ godt man vælger stofbleer fra. Virkelig. De har jo ikke ligefrem det bedste ry eller brede mainstream-appeal:)
   Ifht hvad der efterlader det største CO2 aftryk, så er der enorm stor forskel på hvilken slags stofbleer man vælger: Hvis du køber 26 spritnye Totsbots easyfit og får dem fløjet hjem fra USA er det jo noget helt andet end at købe 15 brugte Little Lamb lommebleer sendt med pakkepost fra Herlev:) Og så kan en tørretumbler også vælte regnskabet, har jeg læst på Ko&Ko’s hjemmeside. Men jeg ved ikke hvor mange af de der beregninger der er helt valide – Man skal nok mest bare bruge sin sunde fornuft og sørge for at kun at købe de stofbleer som kan holde bleperioden ud (og ikke komme til at overkøbe og gå helt shop-amok i stofbleer, fordi man nu skal være bæredygtig:))

 • Reply Små grønne skridt - hacks til en lettere, billigere og grønnere hverdag for børnefamilier - Idabida 5. september 2018 at 5:48

  […] har skrevet lidt om de økologiske bindebleer, vi brugte til Otto de første 3-4 måneder, og de moderne stofbleer som vi brugte fuldtid frem til hans vuggestuestart og som vi stadigvæk bruger i næsten alle […]

 • Reply Kathrine 16. november 2019 at 12:32

  Godt indlæg 🙂 Kender du http://www.pusleriet.dk? De sælger også moderne stofbleer og har gratis prøvepakker 🙂

 • Leave a Reply