Læsehest

De bøger skal jeg læse i år (og et par tips hvis du også vil være mere læsehest og mindre instalektuel i 2019)

Jeg er helt blæst bagover af jeres vid og læselyst i mit sidste indlæg. De boganbefalinger (både til klassikere som jeg efterspurgte, men også nyere titler) skal ikke gemmes væk i et kommentarspor, så nu har jeg tilladt mig at poste dem i en sort of prioriteret rækkefølge aka Min læseliste for 2019. Listen er nok lidt optimistisk (læs: lang), men skal en god SoMe-challenge ikke også være det? Der er pt 24 titler, så altså 2 bøger om måneden. Det bliver …spændende:) Planen er at markere titlerne med sort efterhånden som jeg får dem læst og så smide et link til det her indlæg, hver gang jeg er kommet i mål med en bog. Desuden tilføjer jeg lige en enkelt linje om hvorvidt den er læst på lydbog eller papir, hvor længe bogen tog at læse og en enkelt umiddelbar linje om læseoplevelsen.

Et par (indrømmet, ret banale) læsetips til andre sløve SoMe-hjerner

Hvis du nu også har været lige lovlig instalektuel på det sidste og også godt kunne tænke dig at få lidt flere bøger på samvittigheden i 2019, kommer her et par greb, som har været effektive til at nudge min sløve hjerne over i læsemode:

 1. Bibliotekernes e-Reolen er en helt igennem okay app, hvor man gratis kan låne 3 lydbøger og 3 e-bøger ad gangen. Det er dejligt uforpligtende og de har mange af de klassiske/ældre titler.
 2. Erkendelsen af at det er okay at zone lidt ind og ud af en tekst og at lade opmærksomheden vandre til og fra undervejs i historien. Det er også mega okay at droppe en bog, hvis den bare ikke rocker din båd. Life is too short!
 3. Siger det bare lige igen: Lydbøger. Fanme geniale. Jeg lytter f.eks. når jeg: Cykler, vasker op, graver have, vasker tøj, går i bad, strikker, laver mad eller tegner med mine børn. Så tvangsindlægger jeg dem bare. Det er hyggeligt.
 4. Jeg har lige skulle æde at jeg ikke (endnu) kan samle mig om at læse de engelske klassikere på originalsprog og på papir. Det kommer desværre bare ikke til at ske, selvom det ser uendeligt meget sejere ud at ligge som en anden Marilyn henslængt med et slidt 1. oplag på papir, end at cykle rundt med hjelm, hovedtelefoner og refleksvest. Men sådan er det. Det er målet og ikke midlet. Og alt det magiske sker jo alligevel inden i hovedet.

Nå. Uden yderligere ophold:

Min læseliste for 2019

Lykkeper – Henrik Pontoppidan (skrevet 1898) – Lydbog – læst på 1,5 mrd – Fangede mig fra første side, men gik dog lidt kold i midten, da Per var en kæmpeidiot sjuft for Gud ved hvilken gang. Bogen kom stærkt igen i sidste halvdel og peakede for mig til allersidst i det smukkeste, eksistentielle crescendo.

Eget værelse / A room of one’s own – Virginia Woolf (skrevet 1928) – Lydbog – læst på 2 dage – Mere feministisk end jeg troede – på den rigtig gode måde, gudesmukke sætninger, og fint søstersolidarisk skud (bag)ud til 1800-tallets kvinder og deres skriverier rundt omkring i de små stuer midt mellem vasketøj, opvask og børnepasning. Denne mommyblogger kan relatere!

Løgneren – Martin A. Hansen

Alle mennesker er dødelige – Simone de Beauvoir – “Den bog gjorde noget ok for min dødsangst”

Stormfulde Højder – Emily Bronte

Kongens Fald – Johannes V. Jensen

Glasklokken –   Sylvia Plath

En velopdragen ung piges erindringer –Simone de Beauvoir  “Jeg blev grebet langt mere af dem end hendes skønlitteratur (og jeg er ellers en sucker for kloge franske damers bøger)”

Ved Vejen – Herman Bang

Ursula Le Guin  – “Min far gav mig “De udstødte”, da jeg var tretten-fjorten år. Den startede jeg med, efterfulgt af “The word for World is forrest”. Men man kan starte mange steder (og måske nok gerne på originalsprog). ‘Sur’ om en gruppe kvinder, der tager på ekspedition til Antarktis i 1909, den er også ret smuk. …Hun har måske ikke helt klassikerstatus endnu, mere kultstatus måske – vidunderlig og aktuel litteratur (…) i forhold til de eksistentielle overvejelser” 

Midt i en Jazztid – Knud Sønderby – “Den er så god og hurtigt læst”

Tender is the Night – F Scott Fitzgerald “hvis du vil have dyster-smuk jazz age”  

Det syvende møde – Herbjørg Wassmo

Les Miserables – Victor Hugo – “Den hører også til på enhver litterær bucket list. Bare de 50 sider det tager Valjean at få båret Marius gennem Paris’ kloakker… altså, det er stort. Og musicalen får en helt anden prægnans bagefter”

Jane Eyre – “Simpelthen så god – drama, romantik, forløsning, it’s got it all”

At gå gennem mure – Marina Abramovic – “Hun er mit spirit animal når jeg cykler fra børnehaven i mørke og regnvejr og mine børn slås højlydt inde i ladcyklen. Så tager man lige Marina-hatten på og kan lidt mere, fordi hun kan alt”

Grapes of wrath – John Steinbeck – “Fuldstændig fantastisk bog, stadig lige så relevant idag som da den blev skrevet i ‘33-ish.”

De Tre Musketerer – Alexandre Dumas – “Masser af action!”

I Capture the Castle – Dodie Smith – “Nostalgi og romantik level 100” 

Den gode viljan – Ingmar Bergman – “Fantastisk bog, men jeg kan se mange ligheder med Lykke Per. Så måske skal du finde på noget andet”

Reckless daughter: A portrait of Joni Mitchell – David Yaffe 

Selma Lagerlöf

The Master & Margherita – Mikhail Bulgakov

Elskeren – Margeurite Duras

Den lange rejse – Johannes V. Jensen

Forbrydelse og Straf – Dostojevski

Previous Post Next Post

8 Comments

 • Reply Marie S 8. januar 2019 at 22:49

  Ej et megafedt indlæg! Tak tak tak for det! Mine to bedste “læs mere” tip er:

  1) Amazon Kindle: du kan læse hele natten uden at forstyrre resten af familien, du kan have hundredevis af bøger med on the go og selv nye bøger er relativt billige. Bøgerne er dog primært på engelsk, og så mangler hyggefaktoren med smuk forside og duften af papir dog…

  2) Hav gang i to meget forskellige bøger samtidig, fx en helt ny, zeitgeist-spækket debatbog og en tung klassisker. Forandring fryder og nogle gange kræver det lidt afveksling ikke at køre fast.

  God læselyst 🙂 og tak for den skønneste blog!

 • Reply Tina b 9. januar 2019 at 6:07

  Jeg synes der mangler ‘den lange rejse’ af Johannes V Jensen – den har jeg nok læst 3 gange i løbet af mit liv. Første gang som 15 årig og sidste gang for 10-15 år siden som 40 årig – måske er det tid igen?
  Og så er der hans søster Thit Jensen, som jeg godt nok aldrig selv har kunnet komme i gang med, selvom jeg har prøvet flere gange – måske hun bare skal på lyd?
  God læse-lytte-lyst

 • Reply Marie 9. januar 2019 at 9:54

  For det tilfælde, at du skulle nå helt ned til Bulgakov: Hvis du ikke er klar på den russiske original, så læs den på dansk. Den er endda nyoversat i 2008. Jeg ved godt, du bare gengiver en anbefaling, men jeg undrer mig altid over den idé, nogle har om at læse engelske oversættelser i stedet for danske – på den måde bliver der to steder, detaljer kan blive ‘lost in translation’; fra originalsproget til engelsk og fra engelsk til dansk (forudsat at læseren har dansk som førstesprog, ik’), i modsætning til den danske oversættelse, der går direkte fra originalsprog til dansk. Der er nok russiske klassikere til et helt liv. Suk 🙂

  • Reply Marie S 9. januar 2019 at 12:59

   Hej Marie, anbefalingen kom fra mig 🙂 Jeg anbefalede den engelske udgave, fordi det er den, jeg selv har læst, så tænkte ikke lige over, at den også “findes” på dansk. Jeg er to-sproget og tænker på engelsk, så læser næsten kun på engelsk af dovenskab. Så bare lige for at forklare, at der var ingen bagtanker om det at læse på originalsproget eller om danske vs engelske oversættelser. Og ja, der er godt nok mange russiske klassikere, jeg bliver næsten helt overvældet… anbefalinger modtages gerne 🙂

 • Reply Mette 9. januar 2019 at 11:24

  Puha, gør dig selv en tjeneste at skifte Forbrydelse og Straf ud med Idioten. Stadig Dostojevski, men hvad der i bund og grund er en kærlighedshistorie frem for 800 siders selvhad og feberhallucinationer i perioden efter et mord. Langt mere læsevenlig og læseværdig i mine øjne (har hørt det fra andre også 🙂 )

  Jeg tager tilløb til 2. forsøg med Krig og Fred af Tolstoj, men tror jeg lige skal have en pause fra russiske forfattere når jeg er færdig med Idioten. Måske en af de andre på din liste kan friste… Tak for at poste den 🙂

 • Reply Anne-Louise 9. januar 2019 at 13:55

  Rigtig fedt indlæg! The Bell Jar af Sylvia Plath er en af mine absolut favoritbøger, og den er altså meget letlæselig på engelsk, trods udgivelsesåret! God læselyst!

 • Reply Mie 9. januar 2019 at 19:09

  Fantastisk ide, jeg er med.
  The Old Man and the Sea af Hemingway er også helt fantastisk og meget smuk. Handler om en gammel mand, der fanger en fisk og ved at han skal dø sammen med den.

  Og, et fun-fact for kendere; Man kan også finde Les Miserables fortalt i børnehøjde på Spotify, “Det Skulle Vel Aldrig”. Komplet med fiskemusik (Mozart) og det hele. Virkelig en hyggelig ting for børn at ligge og lytte til.

 • Reply Marie 9. januar 2019 at 19:58

  Jeg vil lige tippe om DR’s podcast ‘Klassikere genfortalt’ (mener jeg den hedder), hvor (store) danske forfattere genfortæller nogle af litteraturhistoriens største klassikere. Og så lige tilføje ‘Den afrikanske farm’ uha den er god!!

 • Leave a Reply