Madplan, opskrifter og indkøb: 5 billige, økologiske hverdagsretter a la småbørnsfamilie

Oh, yes. Jeg er blevet en af dem der laver madplan.

Jeg kan godt lide nem, økologisk/ fritgående og hurtig mad. Og så er jeg selv ret glad for når andre gider at spill the beans om deres hverdagsrutiner- så her kommer en hel almindelig madplan for vores hverdage i denne uge.

Den består af 3 vegetardage og 2 dage med kød. Det blev i alt 380 kr for mad til 2 voksne og 2 små børn i 5 dage. Alt er økologisk og dyrene er fritgående. Frugt og nødder har jeg fået fra nogle med en have som drukner i det for tiden. Vin og øl har vi altid et solidt lager af, så det er heller ikke med i regnskabet. Og så er jeg forøvrigt tilhænger af at købe lokale/sæsonbestemte råvarer og dedikeret tilbuds- og datoservice-jæger:)

Ugeplan og opskrifter

Mandag: Rester fra weekenden, og rugbrød med ristede kantareller og timian

(opskrift: rensede kantareller i lidt smør på megavarm pande. Salt og peber. Lidt frisk timian og et skvæt fløde).

Tirsdag: Hokaidosuppe med frilandsbacon og grove krydderboller med smør

(opskrift: steg bacon i bunden af din pæneste gryde. Læg bacon på køkkenrulle og smid to grofthakkede løg og to fed hvidløg og lidt frisk timian (som du har tilovers fra i går) i baconfedtet. Tilsæt evt lidt krydderier (fx stødt sennepsfrø eller whateverz der lige kan dufte dejligt i dit køkken). Vask og skær et hokkaidogræskar i store stykker og læg dem i gryden. Lidt god olie på. Lad det stege lidt. Hæld ca en halv liter væske (og evt en boullionterning) i gryden og sæt låg på. Drik en glas rødvin mens du gemmer dig for dine børn og hører podcast i køkkenet. Blend og servér efter 30 min. Husk creme fraiche, persille og æstetisk overbærenhed – og ristede boller med smør til dine børn).

Onsdag: Omelet med grøntsager og ris.

(Opskrift: kog ris. Find hvad du har af trætte grøntsager i køleskabet og en squash og hak dem på en pande i lidt olie. Salt og peber på. Af panden. Pisk 6 æg sammen med lidt mælk og salt og peber. Hæld lidt på panden – kun lige nok til at dække panden (ligesom en pandekage). Riv lidt parmesan henover og fold eller rul sammen. Server: Ris, omelet og grøntsager og et drys forårsløg. NB: Husk soya og papvin -og ketchup og agurkestænger til børnene som sikkert kun gider at spise ris.

Torsdag: Fritgående kylling med rodfrugter i ovn

(Opskrift: tænd ovnen på et eller andet. Skyl kylling og gnid den med salt. Fyr evt to halve citroner og lidt persille ind i den – det dufter herregodt. Skær rodfrugter i både og læg dem på et stort, smurt ildfast fad. Sluk tørsten i en tår dåseøl. Det har været en lang dag og nu står du her og laver kylling. Mary fucking Poppins. Kudos til dig! Læg rodfrugterne efter farve, så dine ocd-ramte børn kan overskue dem. Persillerod, gulerødder, kartofler og rødbeder. Drys med lidt salt og peber. Læg kyllingen oven på rodfrugterne. Ind i ovnen. Vent lidt. Brun oversiden og vend kyllingen. Brun den anden side. Når den er brun hælder du et ordentligt skvæt af din øl udover både kylling og rodfrugter. Nyd lige duften og dampen. Du er lidt magisk og i morgen er det fredag.

Server med hakket persille og creme fraiche. Evt en salat hvis du orker, men ellers gør det heller ingenting.)

Fredag: Risengrød. Because you deserve it.

(Opskrift: 2 l sødmælk og 4 dl grødris i en gryde. Kog op. Skru ned. Rør rundt og hør ‘Er Du Sunshine’ på Radio24syv og tegn med dine børn i køkkenet. Lidt salt i. Servér med smør og kanelsukker og hvidtøl eller hvidvin eller allerbedst: en kombi. Det er fredag! Hurra!

Weekenden er et improviseret takeaway / resteshow 🙂

Indkøb til disse 5 herlige dage

Hokkaido

Kantareller

Frisk timian

Frisk persille

Forårsløg

En pose blandede rodfrugter

Agurk

Gulerødder

Squash x 2

Frilandsbacon, 1 pakke

Frilands- eller øko kylling

4 liter mælk (2 til morgenmad og kaffe og 2 til risengrød)

1 pakke smør

1/2 liter piskefløde

1 bæger creme fraiche

Grove krydderboller

Risengryn til grødris

Et månedens rugbrød fra Emmerys (har lært tricket af min kæreste. Koster godt nok 30 kr, men det er tuuuungt, stort, godt og øko. Og så er det bare hyggeligt at købe brød i en bager).

Previous Post Next Post

5 Comments

 • Reply Annemette 10. oktober 2018 at 4:32

  Det er fandme en dejlig madplan – takker for inspiration 🙂

 • Reply Louise S 10. oktober 2018 at 19:31

  Tak, Ida! Er kæmpefan af den her slags inspiration. Herhjemme kører vi totalt samme koncept – så øko, nemt og billigt som overhovedet muligt, hvor en på halvandet stadig gider det. Mine bedste tips må være færdigfiskefrikadeller fra Skagens (fås i Rema og på Nemlig) – de er msc-mærkede og de eneste færdigvarianter, der faktisk smager ægte godt (og de er lavet af 89% fisk, så jeg bilder mig ind, at det er ok mad til mit barn). Derudover har jeg ALTID fryseren fuld af frosne øko ærter og edamamebønner. Koster ikke en skid, og kan lynhurtigt overhældes med vand fra elkedlen og således udgøre det grønne indslag, hvis (når) vi får rugbrødsmadder til aften.

 • Reply Rikke 10. oktober 2018 at 20:14

  Fuck, det er den bedste opskrift til småbørnsfamiler jeg længe har set!

 • Reply Lyssie 10. oktober 2018 at 21:23

  Elsker det her indlæg! Bedste madplan ever 🙂

 • Reply Mie 11. oktober 2018 at 11:57

  Elsker det hele 🙂
  Og er blæst bagover over, at du tilbereder et helt dyr på en hverdag. Gisp!

 • Leave a Reply